4 ARK #8 KÄNSLA

Så fort man konstaterat att någonting är, följer frågan nästan av sig självt: hur känns det? Svaret söker vi med fingertopparna. Vi öppnar och kniper ihop ögonen, vässar öronen, smackar med läpparna och vädrar i vinden. Vi lyssnar till hjärtat och letar igenom magen för att se om där letat sig in några fjärilar.

Och ibland pratar vi om det. Men långt ifrån alltid och om långt ifrån allt.

Att vissa känslor för en tynande tillvaro i diskussionen är knappast ett orimligt påstående, vilket tillslut alltid gör sig smärtsamt påtagligt. I Libyen twittras det fram en revolution i en kollektiv känsloyttring och i Kulturnyheterna sitter en ensam arkitektstudent med en påse över huvudet och talar om sexism och personangrepp på KTH. Samtidigt, när Louisiana sammanfattar arkitekturens utposter i utställningen Living, är det grottan, trädkojjan och barnets hem under bordsduken arkitekterna söker sig till.

Men känsla är också ett sätt att förhålla sig till saker och ting, en metod för utförande som kopplas till impulsen, intuitionen och kroppsdelar nedanför hjärnan. Ett sådant förhållandesätt spelas lätt ut mot förnuftet och logiken, sammanhang där känslan ogiltigförklaras som argument. Ändå, är det inte där den första ingivelsen att skapa överhuvudtaget brukar väckas, det som föregår konstaterandet att någonting är? För en människa börjar och slutar det mesta i just känslan.

Vi bygger för ett bättre liv i ett bättre samhälle i en bättre värld. Men vad känner man där? Lycka? Kanske är det så att begrepp som sorg, längtan och saknad blir provocerande i en sådan strävan. Som inte riktigt får plats eller som inte är helt okej att känna överhuvud. Man kan tänka sig att det i en värld där människor berör, och blir berörda av varandra, sitter underligt många skyltar med uppmaningen: DO NOT TOUCH!

Så: vi kartlägger land och hav, skogar och städer. Och vi turistar i rymden. Känslan framstår på sätt och vis som den sista sant outforskade kontinenten. Och som löven och mörkret faller runtom i landet och vinden blåser lite kallare, tänker vi alltså att det är dags att prata KÄNSLA med 4 ARK!

Skicka din bidragsidé till redaktionen@0ark.se senast 31/12 2011. Vi vill gärna ha dig med!

Kategorier: Okategoriserade
Etiketter: