Mot en mer giftfri barndom

Att handla medvetet är svårt som vi alla vet. Därför är det tacksamt med tips från experter på var du hittar de bästa produkterna. Handla rätt för en giftfri barndom är en nyutkommen bok som är proppfull av länktips och konkreta förslag. Dessutom är den skriven av forskare med gedigen kunskap på området.

Bokens författare gör det tydligt redan i inledningen att detta inte är en vanlig larmbok. Författarna, som alla doktorerat inom relevanta ämnen- såsom kring eksem, cancer och hormoners påverkan på hjärnan, menar att kemikalier finns i allt och är inget att vara rädd för i sig. Men de hävdar att det finns många som är onödiga och direkt skadliga, speciellt för små barn.

För många miljöintresserade är flera av råden bekanta. Det handlar om att välja miljömärkta städprodukter, att undvika starkt doftande kemikalier och att bli vän med certifieringarna. Sedan listas olika produktkategorier med mängder av förslag på bra butiker.

Boken är konkret, lättöverskådlig och sammanfattande. Den är extra viktig för dig som har eller väntar barn, men funkar också för dig som inte har barn, många butiker som det tipsas om har produkter även för vuxna. Den fokuserar huvudsakligen på kemikalier och bra produktval och innehåller tyvärr inte så mycket om second hand, att hyra/låna produkter och byta med varandra, att konsumera mindre och andra råd som är bra ur miljösynpunkt. Men för den som redan är ganska medveten och redan väljer second hand i första hand eller för nybörjaren som vill börja tänka i miljövänligare banor, funkar den bra.

I slutet av november kommer Camino ut med ett tema-nummer om Barn, detta var ett tips på vägen.Handla rätt för en giftfri barndom ges ut av Lux förlag och finns på Adlibris för 117 kronor