Kan en hemlös isbjörn rädda Arktis?


Du som har läst senaste Camino har förmodligen inte missat reportaget om ”5 kampanjer som gjorde skillnad” där bland annat en Greenpeace-kampanj från 2010 lyfts fram”. Just nu pågår kampanjen ”Save the Arctic” som hittills fått över två miljoner människor världen över att engagera sig

Filmen ovan är en av de senaste från Greenpeace International och en del av den pågående kampanjen Save the Arctic som lägger fokus på oljeborrningar som sker i Arktis till följd av smältande isar. Filmen skildrar en hemlös isbjörn på drift bland skräp, avgaser och bilköer i London. Vackert och sorgligt på samma gång.

I kommande nummer av Camino, med tema BARN, har vi intervjuat trebarns-pappan Dima Litvinov, kampanjledare på Greenpeace Sverige för Arktis. Så sent som i augusti i år var han i väg på sitt senaste uppdrag då han tillsammans med andra aktivister bordade en olaglig oljeplattform i Arktis.
– Om jag inte njöt av aktionerna skulle jag inte vilja göra dem, men det är inte anledningen till att jag gör dem. Att jag började och fortfarande är kvar är för att det känns vettigt och för att jag ser att vårt arbete har tydlig effekt.
Det säger Dima i intervjun som framförallt sätter fokus på balansgången mellan att vara en god förälder och viljan att ”rädda världen”.

Camino nr 29 ges ut 27:e november.