Panta dina kläder

I stället för att slänga dina gamla kläder kan du nu panta dom, och antingen få pengar eller en värdecheck i handen. Det är svenska klädkedjan Weekday som nu på allvar satt igång en stor pantkampanj i sina svenska butiker.

Konceptet innebär att kunden kan lämna in sina gamla plagg och i retur få ett ”pantkvitto” att handla för i kedjans butiker. För en liten påse (matkasse-storlek) kläder eller skor får kunden 10 kronor i pant, och för en större påse får kunden 20 kronor. De insamlade kläderna hämtas sedan av företaget I:collect som ser till att plaggen återvinns eller återanvänds.

I Göteborg finns sedan 2010 också butiken Koolect som pantar kläder mot betalning, men där kläderna sedan säljs vidare i butiken. Det här är ett relativt nytt koncept, men är säkert något vi kommer att få se mer av i framtiden.

Möbelföretaget Mio har satsat hårt på sina möbelbytardagar där de som lämnar in en gammal soffa fått 1000 kronor om de köper en ny.

Klädföretagen Boomerang och Polarn o Pyret har också haft kampanjer där de som lämnat in ett gammalt plagg har fått rabatt på en ny vara. I en undersökning av Konsumentverket från 2011 tillfrågades 1000 Stockholmare om hur de såg på sin klädkonsumtion. Resultatet visade att 7 av 10 ville ha ett system för återvinning av kläder, liknande det som finns för pantflaskor.

Text: Nora Lindkvist Gustafsson