Abonnera på elcykel från Nishiki

Sugen på elcykel? Kanske tycker du att det är aningen dyrt, särskilt om du är ute efter en finare modell? Snart lanserar kvalitetsmedvetna Nishiki en elcykelmodell som du kan abonnera på – en affärsmodell som stämmer väl in i den starka strömningen mot att vi lånar, delar och hyr mer i framtiden. Då skapas ökad resurseffektivitet och, i ärlighetens namn, en smidigare situation för oss kunder som slipper underhålla alla grejer.

”Tillgång trumfar ägande” – så kallar CSR i Praktiken det som i deras kommande Trendrapport 2013-2015 hamnar som nummer ett på listan över ”trender inom hållbarhet som påverkar strategiarbetet hos svenska företag”. Det handlar om hur vi  lånar, delar och hyr i allt större utsträckning, och hur företag kan svara upp mot detta genom att sälja funktion istället för produkt. Utdrag ur rapporten:

”Lika bekväma vi blivit med att ha tillgång till saker i molnet, lika bekväma blir vi med att ha tillgång till allt från bilar, handväskor och semesterhus till verktyg, leksaker och böcker eller att dela på cyklar, nannys och personliga tränare. Tillgången är det viktiga, inte ägandet. Det sparar alla på.

Behovet av resurseffektivare teknik och ett nytt förhållningssätt till konsumtion kommer att bli avgörande och det är företagen, inte regeringar, som kommer att gå före.

Frågan alla företag måste ställa sig är hur deras lönsamhet skulle påverkas av att hyra ut, snarare än att sälja, sina produkter.”

Rapporten kommer i februari och kan beställas här.

Även P1:s Klotet tog nyligen upp collaborative consumption, som denna växande typ av konsumtion kallas. Inslaget från den 9:e januari gick under rubriken ”Med Toolpool och Streetbank kan du dela på prylar och minska resursslöseri”.

Att man kan ha tillgång till bil genom bilpool eller genom att hyra/leasa känner de flesta till. Men hur vore det om man kunde få tillgång till cykel på liknande sätt? Cykelpooler i större städer börjar förvisso bli vanligt, men kontinuerlig tillgång till cykel, kanske av en finare modell, utan att köpa?

Cykelleverantören Unicykel med varumärket Nishiki har plockat marknadsandelar i rask takt under 00-talet, i hela riket, men kanske framförallt på Västkusten – Unicykel opererar från Hisingen i Göteborg. Företaget har under några år funderat på att lansera en elcykelmodell, men avvaktat därför att den typ av kvalitetscykel de velat erbjuda skulle bli för dyr för den svenska elcykelmarknaden, som domineras av i sammanhanget billiga varumärken.

Som räddare i affärsmodellsnöden kom forskarna Thomas NyströmChalmers och Mats WilianderViktoria Swedish ICT till hjälp för Unicykel. De är intresserade av hur företag kan utveckla affärsmodeller som lägger grunden för ett effektivare utnyttjande av råvaror, och föreslog att Unicykel skulle satsa på en cirkulär modell där kunder kan abonnera på elcyklar, snarare än att köpa dem. Unicykel skulle då kunna erbjuda en premiumelcykel till många fler än som hade haft möjlighet att köpa den – det vill säga, man tillhandahåller funktionen elcykel – inte produkten – och kan därigenom hålla priset på en vettig nivå. Och javisst, som CSR i Praktiken framhåller, ”tillgång trumfar ägande”. Konceptet är nu påväg ut på marknaden. Filmen ovan presenterar tankegångarna hos Unicykel och de bägge forskarna.

Nishikis nya affärsmodell för elcyklar är ett exempel på det som Ellen MacArthur Foundations nya animerade film The Circular Economy – From Consumer to User, beskriver. Animationen är en uppföljare till filmen Re-thinking Progress: The Circular Economy från 2011. Re-thinking Progress har visats 150 000 gånger på YouTube och är en perfekt introduktion till cirkulär ekonomi för den som inte kommit i kontakt med begreppet tidigare. Den nya filmen går på djupet med en av den cirkulära ekonomins byggstenar, just hur ”tillgång trumfar ägande” – hur vi blir användare istället för konsumenter.

Sedan augusti 2012 är jag (Tobias Jansson) inte längre en fast del av Camino-redaktionen. Jag är frilansande skribent och föreläsare och står bakom bloggen CircularEconomy.se, som följer utvecklingen inom cirkulär ekonomi och cradle to cradle. Med ojämna mellanrum bloggar jag på Caminomagasin.se om sådant som är relaterat till dessa teman.