Hoppfullt om vindens kraft

Årets upplaga av Göteborgs filmfestival har ett tema som attraherade oss lite extra på Caminoredaktionen. Under benämningen ”vägvisare” visar festivalen nio ”spelfilmer och dokumentärer med personliga vinklar på miljön och planetens framtidsutsikter”. Camino har sett en dokumentär om en konstnär med stora visioner.

Dokumentären Breathing Earth sätter fokus på de fundamentala naturkrafterna och innehåller mängder av vackra klipp på hur vinden sveper genom landskapet, transporterar fjärilar, löv och pollen och inte minst ger karaktär till de konstverk som skapas av filmens huvudperson Susumu Shingu, en 75-årig japansk skulptör. Namnet på filmen kommer dock från det drömprojekt som Susumu jobbar med tillsammans med sin fru. Susumu har konstruerat ett vackert och tyst vindkraftverk och drömmer nu om att bygga en framtidsby som drivs med hjälp av hans vindkraftverk. Skisserna är klara, problemet är bara att det saknas finansiering. I filmen får vi följa Susumu och hans fru till vitt skilda platser världen över som Skotland, Ruhr-området i Tyskland, Mexico och Istanbul.
Trots att det förblir oklart hur realistisk Susumus dröm är lämnar filmen en varm känsla av hopp och framtidstro. Detta inte minst tack vara Susumus varma personlighet, brinnande engagemang, förtrollande konst och vackra naturbilder.

Sista chansen att se filmen är på onsdag kl 12.30 på Biopalatset.

Hela programmet på Göteborgs Filmfestival hittar du här:
www.giff.se