Örebro: Närskjutet i urban miljö

SMAKPROV FRÅN MAGASINET (CAMINO 28): Restaurang Kungsgatan 1 ligger på ett av landets finaste kullerstenstorg. Ambitionen är att erbjuda förfinad husmanskost på så mycket lokalproducerade råvaror som möjligt. När vi kliver in slås vi direkt av en lite oväntad storstadskänsla – härligt sorl och en industriflörtande inredning i betong.

Den lilla pernoddoftande fisk- och skaldjurssoppan (122 kr) livar upp som förrätt. Milda smaker och perfekt krämighet ramar in en fantastiskt fin blåmussla. I valet mellan mälargös (258 kr) och närskjuten vildand (228 kr) vann fågeln av ren nyfikenhet. Första tuggan leder tankarna till lever, men efter hand går vildandens egna sofistikerade tjusning fram. Tyvärr är tallriken fylld med ett berg av tillbehör som bara rör till smakupplevelsen. Vi provar också oxfilé (från Argentina, föga lokalproducerad) som är perfekt tillagad – men varför så mycket? Det hade räckt med en köttbit istället för tre, till förmån för en större potatiskaka och mer grönsaker. Efterrätten, en crème brûlée gjord på Valhrona-choklad (110 kr) var lite väl mastig, men den tillhörande vanlijglassen rullad i chokladkaksbitar var ljuvlig.
kungsgatan 1

Denna text är ett smakprov från magasinet (Camino 28). Det som återpubliceras på webben är avdelningarna Ekorekokollen, Destination och ibland någon mindre notis. Resten är exklusivt för betalande prenumeranter.