Ellen MacArthur till Stockholm

Vad skulle krävas för att Sverige skulle ställa om till cirkulär ekonomi och vad har vi att vinna på det? Det och mycket annat kommer att diskuteras på KTH när Ellen MacArthur kommer till Stockholm.


Dame Ellen MacArthur som vi intervjuade i Camino 27, slog världsrekordet i ensamsegling nonstop runt jorden 2005 och är en celebritet i Storbritannien. När hon några år senare drog sig tillbaka från kappseglingen bestämde hon sig för att anta en större utmaning: Att sprida kunskap om att jordens resurser är ändliga och att en övergång från en linjär ekonomi till en cirkulär ekonomi är nödvändig för framtida välfärd. Ellen MacArthur Foundation, som startades 2010 med bas i Storbritannien, har på kort tid blivit ett kunskapsnav som fått stort internationellt erkännande i sitt arbete med hur näringsliv och samhällen kan övergå till en cirkulär ekonomi.

Om vi tänker om och designar produkter och affärsmodeller rätt från början kan vi skapa en långsiktig lösning som fungerar lika bra som systemen i naturen. Det handlar om att använda material som kan flöda i tekniska och biologiska loopar utan avfall, och att skapa cirkulära affärsmodeller som stödjer detta. Då kan vi spara stora resurser och pengar för näringsliv och samhälle.

Grundtanken är att vi behöver ställa om dagens linjära ekonomi – som innebär att vi tar ut råvaror, tillverkar produkter och sedan kastar dem – till en ekonomi som fungerar enligt cirkulära principer. Just nu rör det på sig snabbt inom detta område, i Sverige såväl som i runt om i världen.

Den 25:e mars kommer Ellen MacArhur till Sverige för att föreläsa och delta i ett panelsamtal i samband med Cradle Nets evenemang Cirkulär Salong. Vad skulle krävas för att Sverige skulle ställa om till cirkulär ekonomi och vad har vi att vinna på det? Vilka förändringar i resursflöden, affärsmodeller och konsumtion skulle en cirkulär ekonomi i praktiken innebära? Dessa och många andra frågor kommer att diskuteras.

Under World Economic Forum i Davos i slutet av januari släppte Ellen MacArthur Foundation rapporten Towards The Circular Economy vol 2 som tagits fram av McKinsey, mer om den här.

Idag skriver jag och Jeppe Dyberg Larsen om cirkulär ekonomi på Supermiljöbloggen, med mer info om vad som händer inom detta spännande områden för närvarande.

 

ELLEN MACARTHUR I STOCKHOLM

När? Måndag 25 mars, kl 17-19
Var? KTH
Evenemanget arrangeras av Cradle Net, KTH och CITIES the Magazine. Anmäl dig här. Mer information kommer i slutet av februari.

Sedan augusti 2012 är jag (Tobias Jansson) inte längre en fast del av Camino-redaktionen. Jag är frilansande skribent och föreläsare och står bakom bloggen CircularEconomy.se, som följer utvecklingen inom cirkulär ekonomi och cradle to cradle. Med ojämna mellanrum bloggar jag på Caminomagasin.se om sådant som är relaterat till dessa teman.