Destination: Åland

SMAKPROV FRÅN MAGASINET (CAMINO 27): Söker du efter ett resmål som är skonsamt både för miljön och för plånboken? Då är Åland svaret. Avstå från långa och dyra flygresor och njut av sommaren på ”Fredens öar”, bara några timmars båtresa från Stockholm.

Text & foto Axel Kronholm

SALT
I Sjökvarteret i Mariehamn ligger Salt, ett kollektiv bestående av sex åländska konsthantverkare. Där har de sina ateljéer och turas om att stå i butiken, där även produkter från ytterligare 30-40 åländska konsthantverkare erbjuds. Utbudet är brett: här finns allt från keramik och smide till textilier och, förstås, salt. Föremålen är färg- och formstarka i moderna snitt. Det mest traditionella är tillverkningsmetoderna.
www.salt.ax

MARSKOGENS LAMM
Mitt på Åland i den genuina byn Svartsmara, dryga 20 kilometer från Mariehamn, bor Ann och Åsmund Sundberg med sina får. I gårdsbutiken Marskogens lamm säljer de lammkorv, rökt lammstek och andra delikatesser från egen tillverkning. Fåren är av lantras och ger en väldigt tunn och mjuk ull som finns att köpa som garn i butiken. Under sommaren driver de även ett litet café på gården, där man kan få kaffe med hembakta bullar och kakor – eller testa en grillad panini med gårdens lammkorv.
www.marskogen.blogspot.com

CYKELTURISTA
Åland har en landyta på 1553 kvadratkilometer och passar därför bra att utforska till cykel. De senaste åren har cykelturismen växt i betydelse och man har därför också byggt ut nätverket av cykelvägar, inte minst för att göra cyklandet mer säkert och familjevänligt. Information och tips om cykelrutter samt vandrarhem och
värdshus längs med vägarna fås via turist- och cykelguiden Upptäck Åland som säljs i bokhandlar och hos turistinformationen. Cyklar kan hyras i Mariehamn för 70-160 kronor per dag. Rederierna erbjuder även semesterpaket där både cykel och logi ingår

Res till Åland utan flyg
Ta Viking Line eller Eckerö Linjen över (tar drygt två timmar). Till färjorna kommer du enkelt med buss från Cityterminalen i Stockholm.
www.vikingline.se
www.eckerolinjen.se

Denna text är ett smakprov från magasinet (Camino 27). Det som återpubliceras på webben är avdelningarna Ekorekokollen, Destination och ibland någon mindre notis. Resten är exklusivt för betalande prenumeranter.