Begagnat borde vara dyrare än nytt

Häromhelgen var familjen på loppisrunda i Göteborgsområdet. Dessvärre bröt vi mot den outtalade loppisregeln: ”leta aldrig efter något specifikt!”. Naturligtvis hittade vi inte byrån med de särskilda måtten vi behövde, så vår mysiga runda slutade istället med att vi stressade in och köpte en ny byrå 15 minuter innan bilpoolsbilen skulle lämnas in. Eller slutade och slutade, där började en annan insats – den att montera byrån.

Ett klart bättre sätt att handla second hand-grejer på, om man vet vad man vill ha och har lite tålamod, är att använda sig av Blockets bevakningstjänst. Då dimper det ner ett mejl när när det man är ute efter finns till försäljning. Med bittra hälsningar Mr efterklok.

80 minuter. Det var den uppskattade tidsåtgången från tillverkaren. 198 minuter tog det för mig. Nu är jag långt ifrån praktiskt lagd ska erkännas, men ändå!? De dryga 3 timmar som det tog att svettas ihop den här möbeln, och de efterföljande 2 omgångarna till återvinningsstationen p.g.a. allt emballage, är tid som jag hellre lägger på något annat. Hejdå vilodagen!

Min fundering är därför: borde inte begagnade (färdigmonterade) möbler alltid vara dyrare än nya?

(Jag är medveten om att platta paket tar mindre plats och därmed leder till mindre klimatpåverkan i transportledet, men argh! ändå!)

Jag funderar på att:
1. Skicka en faktura på 3,25h arbete till företaget vi köpte byrån av. Vore kul att se hur de reagerar.
eller
2. Lägga upp vår IKEA-hylla på Blocket till ett dyrare pris än den kostar ny, och skriva ”Färdigmonterad!”

Vad tror ni?