Politisk dikt 2014? Sant!

Bild på Jenny WrangborgVem skriver idag dikt om att Sverige faktiskt är med och mördar barn i Afghanistan, att bostadsrättsomvandlingar med miljonlån gör några andra bostadslösa, att vi har ”katastrofen sakta gåendes vid vår sida / en långsam apokalyps som inte säljer några lösnummer… och du är ledare för oppositionen”.

Jenny Wrangborg gör. Hon är kallskänka och poet, kuskar landet runt på poetry slams och andra diktläsningar från estrad. Hon  slog igenom med Kallskänken 2010 som nu sålt 5000 ex – fantastiskt för en diktsamling idag ! – och som kommer snart i pocket. Hon flyttar mellan andrahandsboenden i det Stockholm hon skulle vilja älska. Och hon skriver in det i sina dikter.

Tonen är ungdomligt vild och längtande, upprorisk och kärlekstörstande, karg och blommande men aldrig sval och framförallt aldrig likgiltig. Det vanligaste stilmedlet känner vi igen från ´68: dubbelprojicering. Stockholm i Kabul. Din hand i min, platserna vi namngav. Det vardagliga i det allmängiltiga.

Det här är dikt från rötterna av en frustrerad erfarenhet: det tjusiga valfrihetssamhälle vi blev lovade blev ett kallare Sverige med allt djupare klyftor. T o m barnen hon lagar mat åt avslöjar politikerna: i tvärtomspråket, mena ett och säga precis tvärtom. ”Triangulering”, att hoppa till en mellanposition men ändå mena som man sagt från början, finns inte med. Barnen behöver då vara mer än fem år.

Även kärleksdikterna öppnar sig ofta mot det politiska:

….tempot
timrapporterna
rösterna
som kastade sig efter oss
då kunde jag fortfarande titta på dig och
upptäcka något de inte lyckats förstöra…..

Den stundande gemenskapens år som jag redan snuddat vid är en lysande programdikt.

….för hundra år sedan var idag framtiden
nu rör vi oss tillbaka mot orättvisor
vi ville lägga bakom oss
lika hopplöst fast på tröskeln till imorgon
som igår….

det är
utförsäljningarnas
samförståndets
den negativa tillväxtens år
och du är ledare för oppositionen

En sådan uppfordrande direkthet möter vi sällan i dagens språkmaterialistiska poesilandskap.

Men vi möter den hos kallskänkan som blev poet i just vår tid och slog an en ton av vildhet och längtan.

bokomslagJenny Wrangborg
Vad ska vi göra med varandra
Ordfront 2014