Ett år om migration: tre nummer, tre samtal, en utställning, en blogg

Tidskriften Glänta är mer fokuserad än någonsin, och gör under 2014 tre nummer helt ägnade åt migration. Dessutom arrangerar vi, tillsammans med Göteborgs poesifestival, tre samtalskvällar på samma tema, gör en kartutställning och upprättar en blogg på glanta.org.

Det första numret kommer i samband med samtalet om migration och gränser den 22 maj. I kartans, reportagets, diktens, essäns, fotots och infografikens form tar vi oss an den europeiska gränspolitiken, statlig rasism, grekisk flyktingpolitik, hetsjakten på mårdhund, ”fri” rörlighet vs ”illegal” migration, migrerande moderskroppar, resan till faderns land, asylintervjuns baklängesberättelse, vem som tjänar mest på migrationsbusinessen och mycket mer.

Det första samtalet äger rum den 22 maj på Angereds Teater, Andra Stället och handlar om migration och gränser. Europas gränspolitik har liknats vid en fästning eller ett gated community. Är alternativet till murar öppna gränser? Vad är egentligen en gräns och vem ska ha rätt att besluta över den? Är den typen av teoretiska frågor relevanta inlägg i dagens akuta migrationssituation, eller riskerar de att leda uppmärksamheten från vad som är praktiskt genomförbart?

Patricia Lorenzoni möter journalisten och asylrättsaktivisten Hanin Shakrah, idéhistorikern Maria Johansen och Michael Williams, flykting- och invandrarkonsuletn inom Svenska Kyrkan, i ett samtal som knyter samman teoretiska perspektiv på gränser med konkret aktivism kring migration och asylrätt.

Kvällen inleds med att poeten Felicia Mulinari läser ur Gloria Anzaldúas Borderlands/La Frontera.

Under kvällen presenteras också en kritisk kronologi över Europas migrationspolitik.

Tid: Torsdagen den 22 maj kl 18:30
Plats: Angereds Teater/Andra Stället, Triörgatan 1, Angered
Fri entré

Gläntas migrationsår genomförs i samarbete med PostkodLotteriets kulturstiftelse.