Eldhärjad bosättning rivs

Eldhärjad bosättning rivs

Romerna som bosatt sig i en liten skog utanför Högdalen vräktes obarmhärtig från sina  MG 6165 till nätetenkla skjul. I gryningen kom ett jätteuppbåd av poliser och entreprenörer som rev hela bosättningen. Men under natten mot den 1 september hade också börjat brinna i några av skjulen. Romer berättar om fasan att vakna till eld. Två män blev illa brända.

När ÉRG är där på förmiddagen den 1 september är rivningen i full gång. Romerna har redan lämnat platsen och sitter på en parkering en bit därifrån och väntar på utlovade biljetter för resan hem.

– Det är så totalt onödigt och bara en maktdemonstration mot de allra svagaste i samhället, säger en mycket frustrerad Thomas Hammarberg som är ordförande i den nya statliga kommissionen mot antiziganism.