En inblick i Sara Lidmans tankar

KULTUR.Nu vattnas det i själen och ordhjärnan vädrar morgonluft. Och allt på grund av en titel och vad den lovar: Stilens munterhet, Sara Lidmans författardagböcker från Missenträsk 1975-1985.
Låter det inte ganska ljuvligt?! Precis utkommen och färsk med ett urval gjort av litteraturforskaren Annelie Bränström-Öhman, som också har skrivit kommentarer till anteckningarna.Stilens munterhet
Materialet är hämtat ur Sara Lidmans arkiv där de dagböcker finns bevarade som författaren skrev samtidigt som hon arbetade men Jernbaneeposet. Det var en tid då orden flödade. Hon hade flyttat hem. Hem till byn Missenträsk i norra Västerbottens inland. Tillbaka hem till språket som talades där.

Sara Lidman. Den yviga, ordrika, välformulerade och sylvasst seende. I förlagets presentation av boken står det att hon träder fram i helfigur ”som det både ömsinta och argsinta tidsvittne hon var, en samtidsförfattare med lika delar esprit och självironi”. Det står också att hennes dubbla position som romanförfattare och vänsterradikal förgrundsgestalt gör boken till ett unikt politiskt tidsdokument: ”Här passerar många av dåtidens författarvänner och debattkamrater revy, ofta fångade i skarpa porträttminiatyrer.”
Jag vill läsa. Omedelbart. Nu!

Emma Lundström