Liv Strömquists skrattattack

Liv Strömquist tänker på dig! på Dramatens scen Elverket i Stockholm. Foto:Emma Lundström

Kön börjar ute på gatan. ”Jag förstår varför det har varit utsålt sedan i april”, säger någon. Det duggregnar utanför Dramatens scen Elverket i Stockholm och vi är alla här för att se föreställningen Liv Strömquist tänker på dig! Baserad på flera av Liv Strömquists seriealbum och liksom dessa hyllad till skyarna.
Vi bänkar oss. Skådespelarna är redan på scen. De börjar. Sedan är det kört. Skrattet bubblar fram; porlar, frustar, fnissar, fastnar i halsen, rinner ur ögonen, hoppar i magen. Det är hysteriskt, galet och alldeles, alldeles underbart.
Vad det rör sig om är kärlek. Är ojämlika relationer. Är svårigheten i att lämna någon som både klappar och slår. Är föreställningar om vem vi verkligen behöver för att vi ska bli verkligt lyckliga i en relation. Är varför så många blev så arga på Yoko Ono när John Lennon blev tillsammans med henne och slutade vara symbiotisk med Paul McCartney. Är Whitney Houston, Britney Spears, Glen Hysén och Priscilla Presley. Är panikutbrott och famlande försök att ta sig samman.

Koreografin är halsbrytande, våldsam och bisarr. Skådespelarna bryter ut, faller ihop, kastar sig mot väggar, kravlar omkring och trasslar ihop sig. Sanna Sundquist som Yoko Ono får publiken att i det närmaste kissa på sig av skratt. Tårarna rinner. Också de andra skådespelarna – Eric Stern, Ana Gil de Melo Nascimento och David Book – verkar ha svårt att hålla sig.
Det ställs en hel del frågor. Som den om varför män som hamnar i fängelse omedelbart får beundrarbrev från trånande, vårdande kvinnor, medan väldigt få kärleksförklaringar skickas till kvinnoanstalterna runt om i landet. Och varför blir aldrig manliga fotbollsspelare ihop med kvinnliga fotbollsspelare? Det vore ju hundra gånger mer logiskt än att de blir ihop med fotomodeller allihop.

Att få skratta hysteriskt åt att livet är en enda lång ångestpromenad mot döden, och åt hur bisarrt det ofta är med kontaktannonser, och åt hur orimliga krav vi ställer på varandra och på kärleken, och åt kärleken som vår tids religion, det är ganska skönt.
Liv Strömquist tänker på dig! är feminism på bästa nivå. Tyvärr slutar den att spelas i början av november och alla kvarvarande föreställningar är som sagt utsålda. Det vi får hoppas på är att den kommer igen, och igen, och igen, och igen. Gärna på turné i hela landet. Eftersom den behövs. Så mycket.

Text och foto:
Emma Lundström