Stat, Kapital, Laglöshet

pekingsyndromet_kina_makten_pengarna-wong_ola-25470326-3931302623-frntl

BOKEN:

Pekingsyndromet: Kina makten, pengarna

Ola Wong

Ordfron Förlag 2014

 

Dagens Kina styrs av de partipampar som var offer under Maos kulturrevolution. De anklagades då för att vilja återinföra kapitalismen i landet. Sedan Mao dog har de gjort just detta – återinfört kapitalismen i Kina..
Staten och Kapitalet tillsammans skrider de fram. Den gamla progressiva sångtexten beskriver väl vår tids Kina. Staten/Partiet sitter med makten, och Kapitalet/Företagen med pengarna. Fast de har gift sig med varandra, så nu har båda makt och pengar tillsammans.
Detta gäller även rent konkret. På det personliga planet bildas allt fler familjeband mellan mäktiga partipampar och rika företagare. Och båda sidor i alliansen är lika korrupta och maktarroganta. Den nya blandade statlig-privata eliten styr utan att bry sig om lagarna.

Detta enligt Ola Wongs utmärkta och kunniga reportagebok ”Pekingsyndromet – Kina, Makten, Pengarna”. En initierad och vardagsdetaljerad skildring av morgondagens såväl skrämmande som imponerande supermakt.
Vad är då Pekingsyndromet? Ola Wong menar att dagens partipampar är traumatiserade av att ha varit offer för kulturrevolutionens kaos, och terror. Därför vill de till varje pris ha stabilitet. och lugn och ro i samhället. Därmed vill de förstås samtidigt hålla fast vid den klassmakt de nu innehar, men tidvis förlorade under Maoåren.

Det bästa med Wongs imponerande bok är den närgångna skildringen av gräsrotsverkligheten, motståndet bland vanligt folk. Man får verkligen en initierad inblick i den asiatiska stordiktatur, som idag ersätter USA på smutstillväxtens och världsgirighetens världstron.
Hans Norebrink