Samtidigt i Betlehem

The freedom theatre

Den sista fredagen i november spelar Frihetsteatern sin senaste pjäs Askadinya på en högskola i Betlehem. Frihetsteatern är ett kulturcentrum i det palestinska flyktinglägret Jenin på Västbanken och pjäsen har redan spelats där under hela november. Det är inget ovanligt, Frihetsteatern gör nya produktioner titt som tätt. Det som är unikt med Askadinya är att den handlar om könsrelaterat våld – ett ämne som är i princip tabu på Västbanken.
Projektet började med att Frihetsteatern höll workshops med kvinnor från Västbankens mest marginaliserade grupper. Dessa kvinnors berättelser fick sedan utgöra grunden för pjäsen som bland annat ställer frågan om inte det bästa livet är det där män och kvinnor lever som jämlikar.
Pjäsen har livestreamats för en internationell publik och kommer att fortsätta spelas under december.

Emma Lundström