Tony Johansson ror i land med den tredje passageraren

den-tredje-passageraren_tryck-ny

BOKEN:

Den tredje passageraren

av Tony Johansson
Celander, 2014

 

I början av september 2001 hittas en lokal högerextremist död på en gata i Landskrona. Polisen tror att det rör sig om en smitningsolycka. Inga vittnen och inga misstänkta finns. Lokaljournalisten Erik Larsson skriver om händelsen. Men sedan faller saken i glömska. Tills ett vittne tar kontakt med honom. Snart upptäcker Erik Larsson att han befinner sig i en kapplöpning med den militära underrättelsetjänsten, och att den anonymitet han lovat vittnet på något sätt har spräckts. Han inser att han måste komma först fram till vittnet.
Den tredje passageraren tar sin början hösten 2001, strax efter 11-septemberdåden. Det som först verkar vara ett tragiskt dödsfall utan politisk betydelse visar sig senare vara en händelse med återverkningar långt utanför Sveriges gränser.
Utgångspunkten för den fiktiva historien är den så kallade Egyptenaffären när svenska regeringen på begäran av USA utvisade de två egyptierna Ahmed Agiza och Mohammed Alzery. Tony Johansson är doktorand i ekonomisk historia vid Lunds universitet och extraknäcker som ledarskribent i (s) pressen Den tredje passageraren är Tony Johanssons debutroman.
Generellt är jag tveksam till den nygamla genren vänsterdeckare i Sjöwall/Wahlöö-stil som fått ett uppsving i och med de makalösa framgångarna för Stieg Larssons Millennium-triologi. Men Tony Johansson ror projektet i land och har skrivit en spännande politisk thriller som är svår att lägga ifrån sig. För den som är beredd att acceptera genrens tvådimensionella personteckning och lätt övertydliga samhällskritik är detta rekommenderad läsning.
Marco Jamil Espvall