Påven: kyrkan i Mexiko skall inte frukta drogkartellerna

Den katolska kyrkan i Mexiko får inte enligt påven Fransciskus önskan låta sig skrämmas av drogkartellernas ökande våld. Prästerna och medarbetarna i stiftet Ciudad Altamirano skall trots tidens ”svårigheter” fortsätta och följa Jesu föredöme, enligt ett telegram till biskop Maximino Martínez Miranda av Ciudad Altamirano, som citeras i Vatikanens tidning L’Osservatore Romano. Där fördömer påven mordet på den katolske prästen Gregorio López Gorostieta.

Prästen hade före julen överfallits av obekanta och släpats iväg. Liket påträffades den 26 december med ett skott i huvudet. Delstaten Guerrero sydväst om Mexico City anses vara de mexikanska drogkartellernas högborg. Mord hör till dagordning en i regionen och blir sällan uppklarade.

Påven är ”mycket bedrövad” med anledning av prästens död, står det vidare i den av kardinalsstatssekreteraren Pietro Parolin undertecknade skrivelsen. Det rör sig om ”en våldshandling som inte kan rättfärdigas”. López är redan den tredje prästen som detta år har dödats i delstaten Guerrero.

Kathpress 2014-12-29

Läs också notis i Catholic Herald här