Första kyrkbygget på ett sekel i Turkiet

Den turkiska regeringen har gett klartecken för igångsättning av det första bygget av en ny kyrka på 100 år. Den syrisk-ortodoxa kyrkan skall uppföras i Yeşilköy i utkanten av Istanbul, där det redan finns grekisk-ortodoxa, armeniska och katolska kyrkor. Tillkännagivandet skedde förra fredagen, sedan den turkiske premiärministern, Ahmet Davutoglu [bilden], sammanträffat med Turkiets olika religiösa ledare. Till turkiska medier sade han: ”Detta blir den första [nya kyrkan] sedan republiken infördes [1923]. Kyrkor har restaurerats och nyöppnats för allmänheten, men någon ny har inte byggts förrän nu.”

Det turkiska regeringspartiet AKP har anklagats för att islamisera landet, och den kristna minoriteten på 100 000 troende har talat om en alltmera intolerant atmosfär. Regeringspartiet är trots allt mera tolerant än de republikanska kemalisterna, som tenderar att vara motståndare till alla religiösa yttringar.

Före Första världskriget hade Turkiet en stor kristen befolkningsandel och i Konstantinopel fanns en kristen majoritet, men ett stort antal armenier, greker och syriska kristna mördades eller drevs på flykt under kriget. Sedan dess har de överlevande kristna mötts av diskriminering. Men förra fredagen hävdade premiärministern att AKP ”inte skilde mellan olika medborgare […] principen om jämställdhet mellan medborgarna fortsätt att vara ett karakteristiskt drag hos oss”.

Landets syriska minoritet på 20 000 personer, som i stor utsträckning lever i landets sydöstra del har nu svällt genom det stora antalet flyktingar från Syrien och Irak. Kostnaderna för den nya Gudsmoderskyrkan, 1,5 miljoner USD bärs av den syriska befolkningsgruppen.

Catholic Herald, 2015-01-05