Ökad förföljelse mot kristna i Mellanöstern, Afrika och Asien

Enligt uppgifter från den oberoende hjälporganisationen Open doors har förföljelser mot kristna ökat under föregående år och då särskilt i Mellanöstern, i Afrika och i Asien. I onsdags offentliggjorde organisationen sin lista med index över förföljelser i världen och i den framkommer att kristna minoriteter i Irak och Syrien är utsatta för hårt tryck genom våldsamma övergrepp och tilltagande islamisering. Sett över hela världen är mer än 100 miljoner kristna förföljda på grund av sin tro eller sin etniska tillhörighet.

Före inbördeskriget fanns det 1,8 miljoner kristna i Syrien och av dessa är fortfarande 1,1 miljoner kvar inne i landet, men en stor del av dessa är internflyktingar. Också i Irak har kristna och de som tillhör andra religiösa minoriteter, blivit fördrivna av den så kallade ”islamiska staten”.

Liksom föregående år sker den svåraste förföljelsen mot kristna i det kommunistiska Nordkorea. Enligt Open doors är omkring 70 000 kristna nordkoreaner inspärrade på arbetsläger.

Läget i Afrika allt mer tillspetsat

Också i afrikanska länder har situationen märkbart försämrats för de kristna. I Somalia har den islamistiska milisen Al-Shabaab spetsat till läget men förföljelser är omfattande också i Sudan, Eritrea och Nigeria. Särskilt i Nigeria drabbas de kristna av den våldsatmosfär, som brett ut sig inför de planerade valen, samt av förföljelser från den islamistiska grupperingen ”Boko Haram”. Vad gäller Sudan påminner Open doors om det internationellt uppmärksammade fallet med Meriam Ishag. Den unga kvinnliga läkaren dömdes till döden för att ha avfallit från islam och hon tvingades föda sitt barn i fängelse. Tack vare internationella protester blev hon frisläppt, utvisad och fråntagen sitt medborgarskap.

Ökad förföljelse i Iran, Kenya, Indien

Listan med de länder där förföljelserna är svårast, toppas av Nordkorea och därefter kommer i fallande ordning Somalia, Irak, Syrien, Afghanistan, Sudan, Iran, Pakistan, Eritrea och Nigeria. Nya för 2014 bland dessa tio översta länder är Sudan, Eritrea och Nigeria medan de som försvunnit från den är Saudi-Arabien, Maldiverna och Jemen.

Av listan framgår också att Iran har gått från nionde till sjunde plats, Kenya från plats 43 till plats 19 och Indien från plats 28 till plats 21.

Kathpress 2015-01-07