CIA-flygningar bakom UFO-hysterin

U2

Vid årsskiftet gick CIA ut med erkännandet att åtminstone hälften av de UFO-observationer som gjordes under 1950- och 60-talen i själva verket kan förklaras med att den amerikanska spionorganisationen testade nya militära flygplan, skriver New York Post. ”Rapporter om ovanliga aktiviteter i skyn på 50-talet? Det var vi”, skrev CIA på sin officiella twitter och länkade till offentliggörandet av rapporten: The CIA and the U-2 Program, 1954-1974.
Det var när CIA började utveckla spionflygplanet U2, som UFO-rapporterna sköt i höjden från privatpersoner på marken såväl som kommersiella flygbolagspiloter. UFO står för Unidentified Flying Object (oidentifierat flygande föremål), och i brist på bättre kunskap har många fantaster velat förklara iakttagelser av sådana farkoster som utomjordiska rymdskepp.
CIA förstod väldigt snabbt att UFO-rapporterna hörde ihop med deras testflygningar, men valde att uppmuntra till UFO-hysterin och tron på utomjordiska förklaringar, istället för att berätta vad det egentligen hand­lade om.

På 1950-talet flög kommersiella passagerarflygplan vanligtvis på 10 000 fots höjd, och militära flygplan kunde inte flyga högre än 40 000 fot. Men de nya hemliga U2-planen kunde flyga på över 60 000 fots höjd, vilket fick framför allt kommersiella piloter att tro att det var icke-mänskliga föremål som de såg högt i skyn ovan molnen. Från den höga vinkeln skapade också U2-planens silvervingar en reflexion av solljus som fick dem att se ut som mystiska eldsken i luften.
Spionplanen testflögs till en början runt de hemliga mili­tärbaserna i Kalifornien och Nevada (Area 51), men började senare även att flygas över Atlanten och Stilla havet och på riktiga uppdrag från amerikanska baser i Västtyskland, Storbritannien och Taiwan.
U2-planet utvecklades i första hand för att kunna spionera på Sovjetunionen och ta foton från hög höjd utan att upp­täckas av ryssarna. Men redan 1960 blev ett amerikanskt U2-plan nerskjutet över Sovjetunionen under ett sådant spionuppdrag. USA förnekade först hela händelsen, men ryssarna kunde visa upp piloten Francis Gary Powers, som hade överlevt nedskjutningen, och USA blev tvungna att erkänna att U2 var deras.

Trots det fortsatte UFO-hysterin i framför allt Nord­amerika och slog rot i var mans hem tack vare populärkulturen. Men kom ihåg, CIA har bara erkänt att hälften av alla UFO:n som observerades var deras. Om inte ryssarna flög med egna spionplan över USA, vilket inget tyder på att Sovjet kunde göra, så kanske den andra hälften av UFO-observationerna var riktiga utomjordingar på besök.

Per Leander