Ny intervju med påven Franciskus om ekonomi

Tidningen La Stampa i Turin har publicerat en intervju som två av dess reportrar, Andrea Tornielli och Giacomo Galeazzi, gjorde på påven Franciskus i oktober.

Intervjun finns också i en nyligen utgiven bok om påven Franciskus och ekonomin.

Påven Franciskus säger, genom att hänvisa till evangeliet, kyrkofäderna, Franciskus av Assisi och tidigare påvars undervisning, att hans undervisning i ekonomiska frågor inte är något nytt.

När påven kommenterar den nuvarande ekonomiska situationen säger han att ”globaliseringen har hjälpt många människor att resa sig ur fattigdom, men den har också dömt andra till att dö av svält. Det är sant att det globala välståndet växer i absoluta termer, men ojämlikheterna har också vuxit, och det har uppstått en ny fattigdom.”

”Något som jag har iakttagit är att det här systemet upprätthålls genom en slöseriets kultur, något som jag redan har diskuterat tidigare”, fortsätter han. ”När pengar, i stället för människor, är det centrala i systemet, när pengarna blir en avgud, då reduceras kvinnor och män till enbart instrument för ett socialt och ekonomiskt system, som karakteriseras av, ja till och med domineras av djupgående ojämlikheter.”

Påven Franciskus tillägger: ”Men jag skulle också vilja uppmärksamma en aspekt av slöseriets kultur som leder till att människor väljer bort bebisar genom abort. Jag är chockad över de låga födelsetalen här i Italien. Det är på så vis som vi går miste om vår koppling till framtiden. Slöseriets kultur leder också till en dold eutanasi för äldre människor, som blivit övergivna i stället för att betraktas som vårt minne, vår förebindelselänk till vårt förflutna och som en källa till visdom i nuet. Ibland frågar jag mig vad som blir föremål för slöseri härnäst. Vi måste få ett slut på detta innan det är för sent.”

CatholicCultur.org 2015-01-13

Intervjun finns på engelska via denna länk här