Blå ögon siktar inte helt rätt

Blå ögon. Foto: SVT

Sex avsnitt av tio har sänts av den för sin tajming uppmärksammade TV-serien Blå ögon.
Visst, alla ingredienser finns där. Ett SD-liknande invandrarfientligt parti, en konspiration på hög nivå för att mygla bort en lag om kommunal vetorätt som förhindrar uranbrytning samt dessutom en grupp rasistiska terrorister som utför attentat mot invandrare och så kallade rasförrädare. Och så förstås en kärlekshistoria mellan en kvinna av folket och en överklassnazist.

Författaren till serien måste ändå ha slagits av att man missat en brännande aktuell fråga. Alltså skildras den rasistiska terroristgruppen som uttalat antikapitalistisk och avrättar en välfärdsprofitör som gjort enorma vinster på skattepengar avsedda för äldrevård.
Men hur går uttalad antikapitalism egentligen ihop med rasism/nazism? Nazism är visserligen en förkortning av nationalsocialism men kännetecknades av att kritik mot den framväxande kapitalistiska ekonomins skriande orättvisor och misär avleddes till judehat.

Idag är det invandrarna/muslimerna som på samma sätt utgör syndabockar. Någon kritik mot den profitstyrda ekonomin hörs inte från SD som i de flesta fall röstar med borgarna. Partiet gör även inbrytningar bland traditionellt socialdemokratiska väljare och i glesbygden. Så får socialdemokratin betala för sin kritiklösa anpassning till den profitstyrda ekonomin.
Grundtipset är att detta inte kommer att beröras i TV-serien.

Lars Lundström