”Den som retar upp ockupanter och förtryckare har antagligen gjort något bra”

Emma Lundström. Foto: Jonatan Johansson
Israel är en ockupationsmakt som bygger en apartheidmur, både bildligt och bokstavligt. Att ett folk förtryckts tidigare i historien rättfärdigar inte att de i sin tur förtrycker ett folk. När Sverige erkände Palestina som självständig stat reagerade Israel bland annat med att kalla hem sin ambassadör. Förra veckan rapporterade många medier med orolig och bekymrad ton att Sveriges utrikesminister, Margot Wallström, inte verkar vara välkommen i Israel. Israeliska UD ska ha meddelat att hon inte hade fått några officiella möten om hon genomfört sin planerade resa. De anser nämligen att Sverige har gjort en ”ytterst ovänlig handling”.
Sveriges erkännande av Palestina är gjort på folkrättsliga grunder. Svenska UD har meddelat att erkännandets syfte är att ”stödja freden, ge litet hopp till palestinska ungdomar och få en ny öppning”.

Det är ett erkännande vi borde vara lite stolta över, inte oroade. En av dem som ser positivt på beslutet är Vänsterpartiets ledare, Jonas Sjöstedt:
– Guldstjärna till Margot Wallström! Mycket annat av utrikespolitiken kunde vara bättre, men det här: stort godkänt. Och jag tycker också att det känns helt naturligt att högerextrema ministrar i Israel klagar på den svenska regeringen. Den som retar upp ockupanter och förtryckare har antagligen gjort något bra.

En av de ministrar han syftar på är Israels utrikesminister, Avigdor Lieberman, som han menar är en högerextrem bosättare. Trots detta tycker inte Jonas Sjöstedt att vi bör frysa kontakterna med landet:
– Jag tycker att vi ska prata med Israel, vi ska prata med israeler, och vi ska prata med israelisk vänster. Men vi ska aldrig backa ned på att kritisera ockupationen. Sen är det som någon skrev ganska fyndigt på Twitter: ”Jag är ingen specialist men är det inte bra att ha två stater för en tvåstatslösning?”

Olof Palme var en av de första statsministrarna i världen att fördöma Sydafrikas apartheid. Med erkännandet av Palestina är vi betydligt senare ute, som etthundratrettiofemte land närmare bestämt. Även om det inte är ett fördömande av Israels apartheid, och även om det inte leder till någon verklig förändring, så är det åtminstone ett agerande som visar att Sverige i alla fall inte helt stillatigande ser på medan ett folk går under.

Emma Lundström