Niger i kölvattnet av Charlie Hebdo

Ärkebiskop emeritus i Niger, Michel Christian Cartateguy, fruktar en ny angreppsvåg riktad mot kristna och där de sårande Mohammed karikatyrerna i den franska tidskriften Charlie Hebdo får tjäna som förevändning. Läget är inte alls under kontroll, sade Cartateguy i tisdags. Nya antikristna övergrepp kan inte uteslutas. Oron för fortsatta våldshandlingar har fått kyrkan att tillsvidare ställa in alla sina aktiviteter, också gudstjänster.

I Nigers huvudstad Niamey liksom på andra platser i landet inträffade våldsamma oroligheter i fredags och lördags, då åtminstone tio människor dödades. Enligt uppgifter från Caritas i Niger blev nio kyrkor nedbrända, 36 barer och restauranter, ägda av kristna, plundrades och brändes. Katolska präster och medarbetare i kyrkan måste evakueras från staden, efter det att demonstranter belägrat hus, där det bodde kristna. Också i andra före detta franska kolonier som Mali, Senegal och Mauretanien förekom det demonstrationer men enligt medieuppgifter skall dessa ha avlöpt fredligt.

Niger: 17 miljoner innevånare

Med sina 17 miljoner invånare och med en genomsnittlig årsinkomst per capita på 517 Euro, är Niger en av de fattigaste länderna på jorden. Detta västafrikanska land är dessutom omgivet av talrika konfliktområden, såsom det regionala upproret i Mali, det sönderfallande Libyen samt de områden av Nigeria, som hotas av den islamistiska terrorgruppen Boko Haram.

I ett uttalande för pressen medger Nigers kommunikationsminister, Yahouza Sadissou Madobi, att myndigheterna inte har någon klar uppfattning om i vilken utsträckning Boko Haram har infiltrerat landet. Men bland de cirka 100 000 flyktingar från Nigeria, som sökt skydd i Nigers sydöstliga region Diffa, finns förmodligen sympatisörer till terrorgruppen.

Enligt ministern måste det internationella samfundet engagera sig för en fredlig samlevnad mellan religionerna; bara så kan fanatikernas inflytande begränsas. Dessutom gäller det att göra klart ”att islam är en fredens religion, som tar avstånd från varje terrorhandling”. Liknande uttalande har gjorts av generalsekreteraren för Nigers islamiska förbund, Boubacar Seydou Toure.

Ledaren för den stora moskén i Niamey kallade karikatyrerna för en ”outhärdlig provokation” men tog samtidigt avstånd från upploppen. Dessa är mot islam. Man skall inte återgälda ont med ont.

Kathpress 2015-01-21