Europadomstolen överprövar användandet av begreppet folkmord

Den europeiska domstolen för mänskliga rättigheter (Europadomstolen) prövar för närvarande användandet av begreppet folkmord för massakern på armenierna i Osmanska riket. Ett domslut väntas inom några månader, meddelade domstolen under onsdagen i Strasbourg.

En turkisk politiker har vänt sig till domstolen sedan han i Schweiz dömts för förnekande av folkmordet. Redan i december 2013 gav Europadomstolens mindre kammare politikern rätt. Hans uppfattning skyddas av rätten till åsiktsfrihet.

Mellan 1915 och 1918 mördades mellan 300 000 och 1,5 miljoner armenier i det dåvarande Osmanska riket. Medan historiker talar som ”1900-talets första folkmord” och lägger ansvaret på den turkiska regeringen, medger Turkiet endast att det skett massfördrivningar och våldsamma sammanstötningar. Och i följderna av dessa ska hundratusentals ha dött.

Bakgrunden till folkmordet var försöken hos de nationalistiska ungturkarna, som lyckades ta makten 1909, att skapa ett enhetligt rike och införa turkiska som enhetligt språk och islam som den enda kulturella och religiösa grunden. Det var första världskriget som gjorde det möjligt att genomföra denna idé.

Efter den misslyckade turkiska offensiven mot Ryssland i januari 1915 började den 24 april en systematisk förföljelse. Tusentals i den armeniska eliten greps och avrättades. Tiotusentals dog i dödsmarscher.

Efter första världskrigets slut inledde de västliga segermakterna processer. En krigsrätt i Istanbul kunde bevisa att förbrytelserna hade varit centralt planerade. Den dömde 17 anklagade till döden. Tre dödsdomar verkställdes. De främsta förbrytarna flydde och några av dem mördades senare av armeniska attentatsmän.

Hittills har 22 länder officiellt erkänt folkmordet, däribland Frankrike, Italien och Nederländerna. År 1985 dök begreppet Armenian genocide upp i en officiell skrivelse från FN. Den tyska förbundsdagen talade 2005 endast om ”deportationer och massakrer”. I Österrike har parlamentet inte lyckats ta ställning. [Sveriges riksdag erkände folkmordet på armenierna den 11 mars 2010, över.anm.]

Kathpress 2015-01-28