Romero – nu erkänd martyr och kan bli saligförklarad

Det finns inga hinder för att saligförklara ärkebiskop Oscar Romero, som 1980 mördades vid altaret. På tisdagen bekräftade påven Franciskus i ett dekret, att den tidigare ärkebiskopen i San Salvador nu kan erkännas vara martyr. Romero dödades den 24 mars 1980 i den stad, där han var biskop, och orsaken till mordet var enligt dekretet ”hat mot tron”. Vid en presskonferens på onsdag kommer datum för den högtidliga upphöjelsen att tillkännages.

Romero sköts av obekanta gärningsmän den 24 mars 1980 under en gudstjänst i San Salvador. Bakgrunden är ännu inte helt klarlagd men man förmodar att det fanns kopplingar mellan attentatet och armen. Genom sitt outtröttliga arbete för de fattigas och förtrycktas rättigheter hade han blivit hatad i reaktionära kretsar.

Processen med en saligförklaring av Romero påbörjades redan 1990 i San Salvador och fortsatte sedan i Vatikanen men där gick den snart i stå. Orsaken sägs vara oklarheter vad gällde Romeros hållning till den så kallade befrielseteologin. Kort efter sitt tillträde i mars 2013 såg påven Franciskus till processen åter kom igång.

I ytterligare ett dekret som auktoriserats av påven bekräftar kongregationen för salighetsförklaringar att de båda minorit-prästerna Michele Tomaszek, Sbigneo Strzalkowski samt av stiftsprästen Alessandro Dordi var martyrer; de mördades i augusti 1991 i Peru och också här var drivkraften till morden hat mot tron.

Kathpress 2015-02-03

Tidigare inlägg på Signums hemsida om Oscar Romero och den möjliga saligförklaringen finns nedan. Äldsta nyheten först och den senaste längst ner på listan. Klicka på respektive länk.

Tusentals ropade på en saligförklaring av Romero

Oscar Romeros liv nu en pilgrimsled

Panama vördar Oscar Romero med en skulptur

Saligförklaring av Oscar Romero kan vara på väg

Hindren för Oscar Romeros saligförklaring undanröjda

El Salvadors president Funes vill tala om Romero med påven

Saligförklaring av Oscar Romero på gång