Första kyrkbygget på 50 år på Kuba

Det första kyrkbygget på Kuba på 50 år kommer att ske i år, enligt uppgifter från det kubanska stiftet Pinar del Rio. I staden Sandino, på sydvästra delen av ön, kommer en gudstjänstlokal för totalt 250 personer att uppföras, meddelade den västkubanske biskopen Jorge Enrique Serpa Pérez [bilden] under torsdagen. Byggkostnaderna kommer att uppgå till omkring 50 000 US-dollar och kommer i huvudsak att täckas genom gåvor från den till största delen spanskspråkiga församlingen St. Lawrence i Tampa, Florida.

Tillståndet för kyrkbygget betraktas som ytterligare ett belägg för de mer avspända relationerna mellan den kommunistiska regeringen och den katolska kyrkan. Grunden för detta lade den förre påven Benedictus XVI (2005–2013) genom sitt Kubabesök år 2012. Efter samtal med revolutionsledaren Fidel Castro och president Raul Castro förklarades långfredagen som en allmän helgdag.

Den kubanska regeringen ska under tiden ha återlämnat cirka 20 gudstjänstlokaler, som beslagtogs efter den kubanska revolutionen, till den katolska kyrkan.

Kathpress 2015-02-06