Vatikanen kräver att FN slutar ignorera våld mot kristna kvinnor

Heliga stolens delegation vid Förenta Nationerna har varnat för att kristna står inför ”utplåning” i vissa delar av världen med väpnade konflikter, där kristna kvinnor och flickor är särskilt utsatta.

Monsignore Janusz Urbanczyk, chargé d’affaires vid Heliga stolens permanenta observatörsmission vid Förenta nationerna, har uttryckt oro för ”en fortsatt brist på uppmärksamhet” gällande behovet att skydda kvinnor och flickor som är ”måltavla för attacker enbart på grund av sin tro”.

”Bristen på fokus och insatser för att skydda dem är bekymrande när kristna möter hot om att helt utplånas i vissa regioner av världen och när kristna skolor för flickor blir måltavla för attacker”, sade han till FN:s säkerhetsråd, som den 30 januari höll en öppen hearing om skyddet för civila vid och efter väpnade konflikter, med särskilt fokus på skyddet av kvinnor och flickor.

”Detta är en verkligheten för medlemmar av olika trosinriktningar och därför krävs ett gemensamt åtagande för alla troende och alla regeringar i att fördöma och stoppa sådant våld.”

Även om monsignore Urbanczy inte namngav specifika områden där kristna är utsatta har tusentals kristna blivit föremål för våldsamma förföljelser av Islamiska staten och andra grupper i Irak. I Nigeria kidnappade islamistiska Boko Haram flera hundra flickor från en kristen skola förra året, vilket uppmärksammade en annan våldsam konflikt.

Janusz Urbanczyk uttryckte Vatikanens motstånd mot att använda våld ”som ett sätt att lösa konflikter”. Han underströk att väpnade konflikter allvarligt påverkar förutsättningarna för familjen genom att tvinga familjer på flykt och få tidigare stabila samhällen att falla sönder.

”Utkastade från deras land och rika historia är familjer och gemenskaper mycket sårbara och behandlas som om de vore främlingar i ett främmande land.”, sade Urbanczy. Krig betyder också att männen inkallas att strida och därmed tvingas lämna sina fruar och döttrar som blir särskilt utsatta för exploatering och ”råa kränkningar av mänskliga rättigheter”. Urbanczy beklagade ökningen av ”brutala och skrämmande” brott mot kvinnor inklusive sexuellt slaveri, våldtäkt och trafficking. Sexuellt våld mot kvinnor ”river sönder själva samhällsstrukturen”, sade han. Kidnappning och trafficking utgör en ”avskyvärd handel som måste upphöra”, fortsatte han och upprepade påven Franciskus uppmaning att avvisa ”slaveriets kultur” för att ersätta den med ”en kultur för liv och fred i vilken regeringar och det internationella samfundet uppfyller sitt fundamentala ansvar att skydda alla människor”.

Urbanczy framhöll den hjälp som den katolska kyrkan erbjuder kvinnor och flickor som faller offer för krig och konflikter. ”Genom sina institutioner och organ runt om i världen erbjuder den katolska kyrkan hjälp, vård och stöd till tusentals kvinnor och flickor som överlevt sexuellt våld i väpnade konflikter”, sade han. ”Dessa institutioner och de modiga människor som verkar där gör dagligen stora personliga uppoffringar och många av dem har också fått betala ett högt personligt pris för sina insatser.”

Catholic News Agency (CNA) 2015-04-03