Den tyske målarprästen Sieger Köder avliden

Sieger Köder, präst i Schwaben och en av de mest kända målarna av kristen konst, dog natten till måndagen, några veckor före sin 90-årsdag. Det meddelar hans familj. Köder var känd långt utanför Tyskland för sin egensinnigt förklarande framställning av den bibliska historien. Han skapade altartavlor i storformat för både katolska och evangeliska kyrkor.

För Köder var konst och religion inte några motsatser. Han ville ”predika med bilder”. Han använde då vanliga, kända motiv, men han arbetade pastost och utan linjeteckning. Han använde penseln/borsten för att skapa formerna. Formerna går ibland in i varandra eftersom det inte finns någon tydlig linje mellan formerna.

På detta sättet tecknade han aposteln Paulus, som kallade sig en ”dåre för Kristi skull” (1 Kor 4:10), som en clown. Och i stället för ett Jesusbarn målade han en uppslagen Bibel i krubban. Många motiv återfinns i dag i skolböcker. I alla blygsamhet angav han stora förebilder för sina konstnärliga verk. Han orienterade sig efter Picasso, Goya, Chagall och El Greco.

Biskopen av Rottenburg-Stuttgart, biskop Gebhard Fürst, talar om en oersättlig förlust och lovprisar Köder som en framstående konstnär och pedagog, som öppnat den bibliska historien, och därigenom också den kristna tron, för ett otal människor.

Köder kom från Wasseralfingen i Baden-Württemberg, och undervisade därefter som lärare i konst och engelska. Vid 40-års ålder beslutade han sig för att läsa teologi och 1971 prästvigdes han. Hans mest kända verk är Tübinger Bibel från 1967 och Das Mahl mit den Sündern, som sedan 1973 hänger i jesuiternas Villa San Pastore i Rom.

Fram till 1995 var Köder församlingspräst. Senast var det gestaltandet av den tyska hjälporganisationen Misereors fasteaktion Hungertuch (svältgränsen) 1996 som gjorde hon känd i hela Tyskland. På Hohenberg vid Rosenberg i Ostalbs förvaltningsområde skapade Köder kring Jakobskyrkan ett stort antal utsmyckningar med pilgrimsmotiv och Jakobsvägen. År 2003 blev Köder, som också hedrats av sin egen delstat, den förste att få ta emot hedersdoktorstiteln från Salesianer-Hochschule Benediktbeuern i Oberbayern.

I maj 2011 öppnades ett museum med 60 av hans konstverk i Ellwangen. Utställningen, som upptar en yta av cirka 600 kvadratmeter, är inrymd i S:ta Anna-systrarnas ålderdomshem, där Köder bodde fram till sin död. Bakom museet ligger Sieger-Köder-Stiftung Kunst und Bibel, som grundades 2009.

Köder såg sitt måleri som ett medel för förkunnelse. ”Jag målar inte för att förverkliga mig själv och aldrig enbart för mig själv”, sade han om sig själv. Han såg sig som en liten profet, ”som inte tycker om att prata, men som kan måla”.

Kathpress 2015-02-09