Burmas förste kardinal prioriterar de fattiga

Den katolska kyrkan i Burma måste enligt den nyutnämnde kardinalen Charles Maung Bo ta på sig en ledande roll som förespråkare för de fattiga. Det handlar om att ”verka för rättvisa inom ekonomin och näringslivet”, säger den 66-årige ärkebiskopen av Yangon i en intervju med Deutsche Welle. Det som saknas ”är inte välgörenhet utan helt enkelt rättvisa”.

Påven Franciskus upptar på lördag 20 kyrkliga företrädare från de fem kontinenterna i kardinalskollegiet, däribland Bo. Han är den förste kyrklige företrädaren från Burma som upphöjs till kardinal.

Enligt Bo var Burma ännu under 1960-talet ett av Sydostasiens rikaste länder. I dag är 60 procent av befolkningen fattig, 40 procent lever dessutom i yttersta fattigdom och många i ”en modern form av slaveri”.

Den katolska kyrkan vill särskilt engagera sig för fördrivnas och internflyktingars markrättigheter och rätten till utbildning. ”Fattigdomen i Burma är en följd av orättvisa som tynger vårt folk. Och vi kommer inte att få någon ro förrän de fattiga fått rättvisa”, säger Bo.

Med tanke på valen i slutet av året, säger Bo att omröstningen skulle bli ”rättvis om det övervakas av internationella medier och valövervakare”. Militären gör hur som helst anspråk på 25 procent av platserna. ”Och pensionerade generaler, som bytt ut sina uniformer mot kostymer, försöker allihop att få en majoritet av platserna”, menar ärkebiskopen.

Oppositionspolitikern och mottagaren av Nobels fredspris, Aung San Suu Kyi har förhållit sig ”lugn till allt detta”, menar Bo vidare. ”Jag uppfattar henne som hemlighetsfull. Kanske har hon egna strategiska planer”, säger han.

Bo kallar sin egen upphöjelse till kardinal en ära ”för Burmas folk”. I fem decennier har kyrkan levt under en förtryckande diktatur. ”Att kyrkan överlevde och att hon växer framstår för många som ett under”, säger ärkebiskopen. Kardinalsvärdigheten är ”också ett erkännande av landets biskopar, vars tålamod och klokhet gjorde att kyrkan överlevde”. Dessutom uppfattar han utnämningen som en uppmaning från påven till ett utvidgat tjänande av kyrkan och landet, som för närvarande upplever ”en kritisk situation”.

De 20 nya kardinalerna, som på lördag mottar purpurvärdigheten, kommer från 18 länder. Fyra av dem kommer från länder, som aldrig tidigare haft någon kardinal: Burma, Tonga, Panama och Kap Verde. Det är andra gången sedan han valdes till påve i mars 2013 som Franciskus utser nya kardinaler.

Franciskus uppmanar i ett brev de nya kardinalerna att inte övermodigt fira sin nya värdighet. De bör helt och hållet avstå från festligheter. Här bör man dock se upp så att inte ”denna världens väsende smyger sig in”, som gör mer skada ”än en grappa på fastande mage”.

Kardinalskollegiet har med de ny utnämningarna 227 medlemmar. Till skaran av dem som är yngre än 80 år och som får rösta i påveval tillkommer nu 15. Antalet kardinaler som överskridit åldersgränsen är 102.

Kathpress 2015-02-12