Metropoliten av Kiev vill ställa in karnevalsfestligheterna

Primas för den ortodoxa kyrkan i Ukraina, underställd Moskvapatriarkatet, metropoliten Onufry Berezovskij av Kiev, har vädjat om ett slut på kriget och att ersätta de traditionella karnevalsfestligheterna med fasta och bön.

Det var ett bräckligt avtal som slöts på torsdagen i Minsk av de politiska ledarna. Det omfattar ett eldupphör från den 15 februari och ett avväpnande av styrkorna vid frontlinjen och ses som ett angeläget förspel till en dialog mellan Kiev och de proryska separatisterna.

Å sin sida har kyrkan uppmanat ”alla som kallar sig kristna att omedelbart upphöra med att döda varandra. Dagligen blir dussintals människor offer, både bland de väpnade styrkorna och bland civila”, sade metropoliten i ett skarpt uttalande på årsdagen av protesterna på Maidantorget i Kiev. ”Det värsta är att det drabbar kvinnor, barn och äldre.”

Den ortodoxe metropoliten påminde om att ett hundratal människor för ett år sedan dödats vid sammanstötningar med säkerhetsstyrkorna på torget i samband med protesterna mot den dåvarande presidenten Viktor Yanukovitj. ”Dessa offer var början på en ännu större tragedi, då det skrivs ett ännu blodigare blad i Ukrainas historia”, sade Onufry.

”Tillsammans med tusentals änkor och föräldralösa, otröstliga mödrar till Ukrainas bästa söner, som dött i de östra regionerna av landet, tillsammans med de nödlidande och invalidiserade, tillsammans med alla de som förlorat sina hem, ber vi att Gud måtte skänka kristlig vishet och kärlek till båda sidorna i denna förfärliga blodutgjutelse”, hette det vidare i uttalandet.

Onufra påminde också alla om att innevarande vecka också är karnevalsveckan, som föregår fastan (på ryska malenitsa) och kungjorde att den ukrainska kyrkan ställt in alla festligheter, som vanligtvis brukar äga rum under denna tid. ”Jag vädjar till alla landsmän, representanter för konst, kultur och massmedia att sluta upp bakom detta initiativ – det är ingen tid för nöjen och underhållning, utan för fasta och bön och syndernas förlåtelse, för vårt Ukrainas och hennes medborgares framtids skull”, slöt metropoliten sitt budskap.

AsiaNews 2015-02-13