Kardinal Dolan: ISIS hotar all civilisation

”När ISIS hotar all mänsklig civilisation kan ingen förbli tyst, oavsett bakgrund eller religion”, sade New Yorks ärkebiskop, kardinal Timothy Dolan i en intervju i New York Post häromdagen. Extremisterna i ISIS som begår sina våldshandlingar i islams namn ”hotar allt det som är gott och ädelt i mänskligheten”, varnade kardinalen och tillade att de grymma handlingarna har skapat en världsvid kris som inte kan, och inte får, ignoreras.

”Det handlar inte om några sporadiska attacker, utan om något som är en del av en iscensatt fanatism, en ideologi som ser kristendomen, judendomen och varje fridfull religiös tro som en fiende”, fortsatte kardinalen som svarade på frågor med anledning av den barbariska videon med ISIS avrättning av 21 koptiskt kristna egyptier i Libyen.

”Hur mycket värre kan det bli?”, frågade sig kardinalen och förklarade att han blir ”djupt bedrövad av att höra om ständigt nya våldsdåd från fanatiker som betraktar alla som inte håller med dem som fiender”. Om morden på de 21 kopterna sade han att han ”rördes till tårar och bön eftersom de koptiska kristna mördades enbart för deras religiösa tro”. Utöver att döda kristna och medlemmar av andra religiösa minoriteter säger kardinalen att han är övertygad om att den Islamiska staten också iscensätter ”fobi mot kristendomen” runt om i världen i ett försök att stegvis kväva religionsfriheten till dess att den är helt utplånad.

Han pekade på ”samordnade försök från fanatikernas sida att se till att sann religion som står för vänskap, fred och den mänskliga personens värdighet helt ska försvinna” och framhöll att vi just nu ”behöver muslimska religiösa ledare som står upp och säger ’detta är inte islam, detta är en perversion av vår tro’”. Kardinal Dolan gjorde en parallell med oroligheterna på Irland för över 40 år sedan, där de katolska biskoparna stod upp mot bilbomber och våld från terrororganisationen IRA (Irländska republikanska armén) som ”helt förvrängt betecknade sig själv som ’katolsk’. Dessa biskopar borde ses som förebilder för majoriteten av de muslimska ledare som inte identifierar sig med Islamiska staten”, sade kardinalen vidare.

”Fanatiker vill ta över och vi kan inte tillåta att det sker”, och även om det framförallt är kristna som förföljs för deras religiösa tro uppmanade kardinal Dolan ”män och kvinnor av varje sann trosbekännelse – judisk, kristen och muslimsk – att tillsammans stå upp och motsätta sig ISIS och dess förvrängda ideologi. Men särskilt de kristna går omkring med ett pris på sitt huvud bara för att de gör korstecknet. Vi kan inte ignorera deras nödrop och åse hur deras blod spliss utan att bli rörda till tårar och säga att ’detta måste stoppas’.”

Fastetiden är en tid för fördjupad bön, botgöring och solidaritet med alla förtryckta och lidande och erbjuder en möjlighet att djupare förenas med förföljda kristna över hela världen påminde kardinal Dolan och konstaterade: ”Den senaste massakern lämnar inte bara kvar aska på våra pannor, utan också tårar i våra ögon, en klump i halsen och en eld i hjärtat.”

Catholic News Agency (CNA) 2015-02-19