Originell roman om mordet på Heydrich

hhhh_23.indd

Bokrecension: HHhH av Laurent Binet
Översättning: Mats Dannewitz Linder
Bokförlaget Daidalos 2015

Den franske författaren Laurent Binets roman HHhH handlar om det av tjeckiska motståndsmän genomförda mordet på den ökände nazistledaren Reinhard Heydrich i det av Tyskland ockuperade
Prag 1942. HHhH står för det inom SS vanliga talesättet Himmlers Hirn heißt Heydrich – ”Himmlers hjärna heter Heydrich” – och visar på vilken plats Reinhard Heydrich hade i den nazistiska hierarkin. Heydrich är nog idag tack och lov nästan bortglömd av gemene man (i alla fall om du inte är tjeck eller slovak); kanske för att han dog så tidigt jämfört med de andra nazistledarna och aldrig blev ställd inför rätta. Men under sin livstid sågs han som en av de främsta medarbetarna till Hitler och idealbilden för hur en nazistisk
”övermänniska” skulle se ut och vara.

Efter att ha gjort karriär inom SS blev Reinhard Heydrich ”riksprotektor i Böhmen-Mähren”, det vill säga tillsatt som diktator över det ockuperade Tjeckien. Som sådan var han ökänd för sin brutalitet mot landets oppositionella, och ”Slaktaren i Prag” är bara ett av Heydrichs många öknamn. Han var också en av arkitekterna bakom Förintelsen. Klimaxet i Binets roman, och vad som antyds redan på första sidan av boken, är attentatet mot Heydrich när han en dag kör som vanligt med sin Mercedes genom Prag.
Tragiskt nog skulle Heydrichs terror mot civilbefolkningen inte sluta med hans död, utan följdes av flera nazistiska massakrer som hämnd för mordet.

Som roman är Laurent Binets bok originell. Inte bara för att det är ett skönlitterärt verk om historiska personer och verkliga händelser, men framför allt eftersom Laurent Binet väljer att varva dessa skönlitterära delar med att återge sin egen efterforskning och sina
egna tankar om skrivandet.
Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva stilen, men det funkar. Skildringen av Binets forskning och problematiken av att behöva blanda fakta med fiktion, blir nästan lika spännande som själva den historia som växer fram om Heydrich och om motståndsmännens förberedelse inför attentatet. Och när allt kommer omkring, spelar det någon roll om Heydrichs Mercedes var svart eller grön?

Per Leander