Påven Franciskus ånyo kritisk mot maffian

Till de inresta pilgrimerna från stiftet Cassano all’Jonio sade påven Franciskus nyligen vid en audiens att ett yttre uttryck för religiositet inte vittnar om att vederbörande är en sann troende. Förra året vädjade påven vid ett besök i den syditalienska staden Piana di Sibari till dem som sysslar med organiserad brottslighet att omvända sig. Nu gör han det alltså igen med orden: ”Yttre manifestationer av religiositet räcker inte för att man skall vara en sann troende, vilka de som med ondska och arrogans typisk för kriminella gör, som har laglösheten till sin livsstil”.

Detta sade påven under sin audiens med de troende i det kalabriska stiftet Cassano allo Jonio, som leddes av monsignore Nuncio Galatino, generalsekreterare i den italienska biskopskonferensen. ”De som tillhör den kristna gemenskapen kan inte kalla sig kristna och samtidigt våldföra sig på människans värdighet. De som utövar våld mot andra och mot miljön kan inte kalla sig kristna. Yttre manifestationer av religiositet, som inte åtföljs av en äkta och offentlig omvändelse kan inte anse sig stå i sakramental förbindelse med Kristus och hans kyrka.”

Franciskus vädjade till dem ”som står på ondskans väg och är förbundna med kriminella organisationer att öppna sina hjärtan för Herren, för Herren väntar på er och kyrkan välkomnar er, om er villighet att tjäna det goda är lika uppenbar som ert förutvarande öppna åtagande att tjäna det onda var”.

”Jag skulle vilja betona en tanke, som jag gav uttryck för vid mitt besök, att de som älskar Jesus, som hör och tar till sig ordet och lever i enlighet med kallelsen från Herren, inte kan hänge sig åt ondskans verk.”

Påven besökte stiftet Cassano all’Jonio 21 juni 2014. I Piano di Sibari exkommunicerade dem som var inblandade i organiserad brottslighet: ”Maffian står inte i förbindelse med Gud. Dess medlemmar är exkommunicerade.” [läs mer här]

”Kära bröder och systrar i Cassano, ert lands skönhet är en gåva från Gud, ett arv som skall bevaras och vidareföras till framtida generationer. Alla måste därför modigt se till att det inte såras genom snäva intressen”, sade påven.

Vatican Insider/La Stampa 2015-02-21