Indier försvarar Moder Teresa mot hinduledares anklagelser

Indier från olika samhällsskikt och religiösa samfund har gemensamt fördömt de anklagelser som riktats mot saligförklarade Moder Teresa av Calcutta från en fundamentalistisk hinduledare som hävdat att hennes enda motiv för att hjälpa fattiga var att konvertera dem till kristendomen.

Mohan Bhagwat, högste chef i den hindunationalistiska organisationen RSS sade för en dryg vecka sedan i ett tal i den indiska delstaten Rajasthan att ”Moder Teresas verksamhet var säkert bra. Men den hade ett enda mål, att omvända den person som fick hjälp till kristendomen.” Bhagwat talade vid invigningen av ett barnhem och ett hem för utsatta kvinnor som drivs av en lokal ideell organisation, och sade att ”här ska vi inte bedriva någon verksamhet av det slag som Moder Teresa gjorde. Det är möjligt att hon gjorde gott men det fanns ett motiv bakom.”

Hans kommentarer har framkallat skarpa reaktioner i sociala medier, liksom öppna protester. I det nationella parlamentets överhus protesterade oppositionspolitiker så att sessionen fick ajourneras. De krävde ett uttalande från regeringen och premiärminister Narendra Modi, vars parti BJP har nära band till RSS.

Biskop Thomas Dabre i Poona sade i en intervju med nyhetstjänsten CNA för några dagar sedan att ”Moder Teresas tjänst återspeglade Jesu Kristi undervisning – ’älska din nästa såsom dig själv’ – och därför var hennes hjälp till andra helt utan villkor; osjälvisk till människor med spetälska, människor som var sjuka, övergivna och lidande, och till för alla behövande oavsett religiös tro.”

”Hundratusentals människor som hon hjälpte tillhörde olika religioner och förblev i sin religiösa tro till slutet. Hon förvägrade ingen hjälp för att någon inte var kristen eller inte ville konvertera, och hon lät dem fritt praktisera den egna tron.”

Biskop Dabre avvisade Bhagwats kommentar genom att säga att ”stora grupper av människor från olika religiösa samfund hjälpte Moder Teresa att tjäna de behövande och lidande, bland dem också hinduer. Fakta motbevisar alltså Mr. Bhagwat.”

Gaja Nayak, en hinduisk advokat, sade till nyhetsbyrån CNA att ”de hämndlystna kritikerna är som parasiter som livnär sig på andra människors arbete och framgångar; en del kan vara konstruktiva men många andra är ute efter pengar, makt och efter att infiltrera med sitt hat […] Moder Teresa spred kärlek och vänlighet och det gör skillnad. Kanske har människor i dag glömt det förflutna som exempelvis svälten i Bengalen 1943 och konflikterna och krigen runt självständighetsåren, i vilka Moder Teresa erbjöd sitt liv och sin själ för att hjälpa de marginaliserade och de förtryckta.” Nayak avslutade med att säga att kastsystemet, ojämlikheten för kvinnor och förtrycket av fattiga förblir ärr på Indiens samvete.

Den katolska biskopskonferensen i Indien har också kritiserat anklagelserna och uttryckt oro och besvikelse över ”förtalet mot Moder Teresas helgonlika person”. I ett uttalande framhöll konferensen att det är ”olyckligt att minnet av denna berömda mottagare av Nobels fredspris liksom av Bharat Ratna-priset, och hennes tjänande av medmänniskorna, ska smutsas ner i sådana här obefogade bråk”. Moder Teresa erhöll Nobels fredspris 1979 och året efter Bharat Ratna-priset, vilket är den högsta utmärkelse som kan ges en civilperson i Indien.

”Moder Teresa hade ingen dold agenda och inte heller använde hon sin verksamhet som täckmantel för att värva konvertiter”, fastslog biskoparna. ”Hon höll alltid fast vid att hennes huvudsakliga intresse var att lindra människors plågor och att hjälpa de fattiga och lidande att kunna leva bättre liv och vinna självrespekt.” De indiska biskoparna underströk också betydelsen av att upprätthålla yttrandefriheten för varje indisk medborgare genom att uttrycka förhoppning om att ”nationens urgamla intresse av sanningen, stöd för humanitärt arbete och medkänsla för fattiga och nödlidande inte ska hotas av några cyniska motiv eller intoleranta handlingar”.

Sunita Kumar [bilden] är sikh och arbetade nära Moder Teresa i mer än tre årtionden. Hon är i dag talesperson för ”Missionaries of Charity” (det vill säga den orden som Moder Teresa grundade, som på svenska kallas Barmhärtighetens missionärer eller Moder Teresas systrar) och sade till en indisk dagstidning: ”Ingen kommer att tro vad RSS säger […] Moder Teresa stod över religionerna”. Hon tillbakavisade anklagelserna om krav på konversioner att ”allt det Moder Teresa arbetade för var att hjälpa mänskligheten och bidra till fred i samhället. Det finns heller inte ett enda krav på religiösa konversioner i det hjälparbete som hennes orden bedriver i dag.”

I sociala medier har Bhagwats agerande kritiserats starkt. Arvind Kejriwal, chefsminister i delstaten Delhi, twittrade att han själv hade arbetat med Moder Teresa och därför kände henne som en ”ädel själ” och bad att hennes eftermäle skulle besparas sådana här kontroverser.

Bhagwats uttalande kom i kölvattnet till en ström av attacker mot kyrkor i New Delhi-området under de senaste tre månaderna. Moder Teresa av Calcutta, med ursprung i det som i dag är Forna jugoslaviska republiken Makedonien blev medlem av Loretosystrarna i Indien 1929. Hon kände en kallelse att tjäna de fattigaste av de fattiga och grundade 1950 en ny religiös kongregation eller orden, ”the Missionaries of Charity”. Hon dog 1997 och saligförklarades 2003.

Catholic News Agency (CNA) 2015-02-26