Internationella kvinnodagen: påven fördömer diskriminering av kvinnor

”En värld i vilken kvinnorna trängs ut i periferin är en steril värld”, sade påven Franciskus på söndagen i samband med internationella kvinnodagen, vid ett tal på Petersplatsen. Han tackade ”alla kvinnor, som varje dag bemödar sig om att bygga ett mänskligare och mera inbjudande samhälle”. Han tackade dem för deras engagemang i kyrkan då de ”på tusentals sätt bär vittnesbörd om evangeliet”. De ser på världen med andra ögon och bemöter saker och ting med större kreativitet och tålamod.

Vatikanen högtidlighåller för andra året i rad den internationella kvinnodagen. På eftermiddagen visade man i Casina Pio IV i Vatikanens trädgård en utställning om två kvinnoprojekt i Nicaragua respektive Libanon.

I samband med söndagens Angelusbön anknöt påven till dagens evangelietext om Jesu våldsamma rensning av templet. […] och inbjöd katolikerna till en ”inre tempelrensning” och betonade att Jesus ”aldrig slår, men renar med kärlek och barmhärtighet”. Jesu mänsklighet är det sanna templet, i vilket Gud uppenbarar sig.”

Säkerhetsåtgärderna kring Vatikanen har tydligt förstärkts. Framför muren vid påvens residens Santa Marta står en motoriserad styrka ur den italienska armén. Soldaterna bär skottsäkra västar och är kpistbeväpnade. Vatikanens presstjänst har inte kommenterat åtgärderna. Det har dock tidigare funnits tecken på att islamistiska terrorister skulle kunna planera ett attentat mot Vatikanen och påven.

Kathpress 2015-03-09