Jean Vanier får Templeton-pris

Den 86-årige katoliken Jean Vanier, grundaren av den kristet inspirerade Ark-gemenskapen [L’Arche], har tilldelats Templeton priset 2015 för förtjänstfullt arbete för mänskigheten runt om i världen. Detta meddelades i onsdags vid en presskonferens i London. Den kanadensiske medborgaren Vanier, född i Genève i Schweiz, startade för 50 år sedan den första Ark-gemenskapen i en by 80 kilometer norr om Paris, en gemenskap, där människor med och utan mentala handikapp lever och arbetar tillsammans. I dag finns det runt om i världen 150 sådana gemenskaper i 35 länder.

Tempelton priset med sin prissumma på motsvarande 1,5 miljoner Euro är en av de högsta belopp som donerats för förtjänstfullt arbeten inom området religion och spiritualitet. Priset delas ut årligen av Templeton-stiftelsen i London och har fått sitt namn efter den avlidne brittiske investmentbankiren Sir John Tempelton. Bland de tidigare pristagarna kan nämnas Desmond Tutu (2013), Dalai Lama (2012) och Moder Teresa (1973). År 2014 gick utmärkelsen till Thomas Halik, teolog från Prag. Vanier, som fram till idag lever på den mark, där den första gemenskapen grundades i den franska byn Trosly-Breuil, kommer att motta priset den 18 maj vid en högtidlig ceremoni i St. Martin in the Fields-kyrkan i London.

Samhället har länge betraktat människor med handikapp som ”felaktiga”, sade Vanier i onsdags i ett uttalande i samband med hans utmärkelse i London. ”I dag upptäcker vi, att dessa människor har en rik uppsättning mänskliga kvalitéer, som kan förändra hjärtat hos dem, som är fångna i en kultur byggd på segrar och makt.” Ett samhälle kommer först då att bli verkligt mänskligt, när man upptäcker ”att de starka behöver de svaga lika mycket som de svaga behöver de starka”, sade Vanier. Han meddelade samtidigt att prispengarna kommer att användas för den fortsatta utbyggnaden av Arken gemenskaper runt om i världen.

Tempelton stiftelsen grundar sitt beslut på att Vanier är ”en främjare av ett samhälle byggt på ömsesidigt deltagande och social rättvisa”, och i prismotiveringen framhåller man vidare att ”Arken befrämjar de relationer mellan människor, i vilka de hjälpande i sina möten med handikappade själva kommer att vinna livskvaliteter.”

Kathpress 2015-03-11

I Signum nr 1/2015, pappersutgåvan, finns en artikel om Jean Vanier, skriven av Syster Sofie.