Lyckad syrisk kulturafton

Syrien 1 Syrien 2

Över 130 deltagare fyllde samlingssalen i Stockholmsförorten Årsta i lördags när fyraårsdagen av den syriska revolutionen högtidlighölls med en kulturafton. Helena Gillinger och Nadia Drai talade, på svenska och arabiska, om Assaddiktaturens terror och folkets motstånd och offer – nu även mot Islamiska Statens terror. Mousa Elias på oud och Ilona Danho, sång, framförde syriska stycken där publiken föll in med brusande sång. Poesi av Ghayath Almadhoun, Faraj Bayrakdar och Marie Silkeberg omväxlade med gripande berättelser från Syrien av Azza Al-Bahra och Eva Dozzi, följt av Nasreen Al Janabi Larssons känslomättade dansföreställning. 8 500 kronor insamlades till ett skolprojekt i det befriade området Muadamiyet al-Sham, tio kilometer väster om Damaskus, som styrs av ett demokratiskt folkråd.

Håkan Blomqvist