Guidad tur för hemlösa i Sixtinska kapellet

Påven Franciskus besökte i torsdags 150 av Roms hemlösa som hade samlats i Sixtinska kapellet i samband med att de bjöds på middag och en privat visning av Vatikanen. ”Välkomna. Detta är allas hus och ert hus. Dörrarna är alltid öppna för alla”, sade påven och framhöll att deras besök var en ”öm beröring” från Gud. Gruppen hade bjudits in av den påvlige allmosegivaren, ärkebiskop Konrad Krajewski som ansvarar för Vatikanens avdelning för påvlig välgörenhet.

Under besöket fick de hemlösa gästerna en guidad tur genom Vatikanstaten, vilken bland annat passerade Santa Marthas gästhus, där påven själv bor, liksom flera av gallerierna i Vatikanmuseerna, som kulminerar i Sixtinska kapellet. Kameror och fotografer var förbjudna under besöket men Vatikanens pressavdelning uppgav senare att påven hade varit närvarande under minst 20 minuter och också hunnit hälsa personligt på varje besökare.

Franciskus tackade ärkebiskop Krajewski för att ha tagit initiativ till besöket. Han uppmanade gruppen att be för honom: ”Jag behöver böner från er”, och bad själv att Herren måtte ”beskydda och hjälpa er på er livsväg och låta er erfara hans ömsinta faderskärlek.” Efter mötet med påven bjöds de hemlösa på middag i Vatikanmuseernas restaurang. Under hela den guidade turen hjälpte väktare till att bära de personliga tillhörigheter som många hemlösa alltid har med sig.

Initiativet var det senaste i raden som genomförts av ärkebiskop Krajewski på påven Franciskus uppdrag, sedan denne valdes till påve för två år sedan. I november förra året hade ärkebiskopen mött en hemlös man som sagt att det förvisso var enkelt att finna en smörgås att äta i Rom, men att det var svårare att hitta sätt att hålla sig ren. Till följd av det samtalet lät ärkebiskopen ställa upp offentliga badrum på S:t Petersplatsen med duschar och utdelning av rena underkläder, tillsammans med en frisörsalong där hemlösa kan få gratis klippning på måndagar – när många frisersalonger i Rom är stängda – av frisörer som arbetar helt frivilligt.

Bland övriga välgörenhetsinsatser från Vatikanen har till exempel märkts utdelning av sovsäckar för hemlösa i samband med påvens födelsedag i december, liksom tillhandahållandet paraplyer till dem som lever på gatorna under Roms regnigaste månad februari.

Påven Franciskus gav förra söndagen också 400 av Roms hemlösa invånare uppgiften att hjälpa honom att dela ut en pocketbok med evangelierna till troende som samlats till hans Angelus-bön, med budskapet att den som tar emot Guds ord ur deras händer påminns om att det är de fattiga som förkunnar evangeliet för oss. Utöver att bjuda dessa hemlösa på lunch hjälpte den påvlige allmosegivaren till att distribuera ungefär 500 kilo livsmedelsprodukter till fattiga människor i Roms Tor Bella Monaca-område, där påven Franciskus någon vecka tidigare hade gjort ett församlingsbesök.

Catholic News Agency (CNA) 2015-03-27

Se också tidigare nyhet på Signums hemsida: ”Vatikanen hjälper hemlösa sköta sin hygien” 2015-02-03