En av de bästa har lämnat oss

Tomas Transtromer. Copyright/fotograf: Yanan Li

Poeten Tomas Tranströmer finns inte mer. Runtom i världen hörs uttryck för sorg och saknad. Den lågmälde psykologen som föddes 1931 och växte upp med sin lärarinnemor i en tvårummare i Stockholm har gjort avtryck långt bortom Sveriges gränser. Det var många som grät när han till slut fick Nobelpriset i litteratur 2011. Många som inspirerades av hans egensinniga bildspråk. Många som kände en slags samhörighet med honom.
Tomas Tranströmer arbetade under sitt liv både som fängelsepsykolog för unga kriminella och som psykolog vid Arbetsmarknadsinstitutet i Västerås. Han verkade ha en obändig livsvilja. Efter att ha drabbats av en stroke 1990 tränade han upp vänsterhanden så att han kunde både skriva och spela piano trots förlamning och afasi.
Några år senare hade jag förmånen att få se honom på Almedalsbiblioteket i Visby på Gotland. Han spelade piano och hans fru läste dikterna. Poeten utstrålade en lugn, mjuk vänlighet. Det fanns något fridfullt över honom, nästan heligt.
Tomas Tranströmer avled den 26 mars. Han blev 83 år gammal.

Emma Lundström