Tre veckor som fånge hos IS – en kvinna berättar

Kvinnan var bara 19 år gammal när hon tillfångatogs av soldater från Islamiska staten (IS). Med sin lille son och gravid med sitt andra barn skildes hon från sin man och fick veta att ett tvångsäktenskap med en IS-medlem väntade. Hennes berättelse är inte unik men det faktum att hon lyckades fly gör henne unik bland dem som möter samma skräck som IS-fångar. Hennes namn eller namnet på byn där hon nu bor med sina två barn kan av säkerhetsskäl inte röjas. Men den engelskspråkiga nyhetstjänsten CNA mötte henne under en resa till Irak med en påvlig delegation mellan den 26 och 29 mars.

En engelsk inskription på trädörren i det rum där kvinnan talar med den påvliga delegationen lyder ”Gud är Herre”. Kvinnan håller sin son i handen medan hennes svärmor tar hand om det yngsta barnet som nu är fyra månader gammalt. Hennes svåger sitter till höger om henne. Ibland tar hon ett djupt andetag och ibland får hon kämpa för att hålla tillbaka tårarna, som om hon än en gång upplever allt som hände. Men hon har bestämt sig för att berätta sin historia eftersom hon vill att alla ska veta.

Tidigt i augusti attackerade IS-styrkor Mahmur-lägret, ett flyktingläger i FN:s regi med ungefär 12 000 turkiska flyktingar som flydde på 1990-talet undan den turkiska väpnade konflikten med kurdiska separatister. Mahmur ligger i Erbil-området i den irakiska delen av Kurdistan och invånarna i lägret har etablerat ett eget skolsystem och ett lokalt självstyre. IS anfall kom i samband med islamisternas stora offensiv i norra Irak under sommaren 2014 och kvinnan uppger att hon tillfångatogs av terroristerna den 5 augusti.

”Vi visste ju att IS-styrkorna var på väg och lyckades ta oss från lägret”, sade kvinnan till CNA, ”men vi som inte hade tillgång till bil rörde oss mycket saktare, hamnade efter och blev slutligen tillfångatagna.” Kvinnan och hennes familj var bland drygt 3 100 personer som togs tillfånga. Av dessa lyckades nära 600 fly medan runt 2 500 förblev i händerna på terroristerna. Kvinnan berättar att fångarna ”delades in i grupper av män och kvinnor. Jag blev på det sättet skild från min man och har inte kunnat få några nyheter om honom sedan dess.”

Efter tre dagar valde IS-soldaterna ut de gifta kvinnorna och tog dem till separata hus där de bevakades av särskilda vakter. ”Efter några veckors fångenskap blev jag tillsagd av en av vakterna att om jag inte gifte mig med en av IS-medlemmarna så skulle de skilja mig från mitt barn”, minns kvinnan. ”Det var den natten som jag lyckades fly.”

Under natten den 28 augusti slumrade de tre vakterna i hennes hus in och hon tog tillfället i akt att ta sig ut ur huset. ”Jag gick i fyra timmar med mitt barn, själv gravid. Sedan fick jag hjälp av en arabisk familj som tog mig till Peshmergas (den kurdiska armé som kämpar mot IS i Irak – övers. anm.) vägspärr, varifrån jag kunde ta mig till ett flyktingläger”, berättade hon vidare. Hon kunde sedan förenas med sin svåger och svärmor och nu lever de alla tillsammans i Dohuk-provinsen i irakiska Kurdistan.

Kvinnans svåger sade till CNA: ”Vi kommer alltid att vara tacksamma för Peshmergas styrkor som hjälpt oss men nu kan vi inte lita på någon annan – med undantag för en möjlig internationell styrka som skulle sändas till Irak för att göra slut på kriget och slutligen skapa fred.”

Catholic News Agency (CNA) 2015-03-31