Kievs storbiskop kräver vapenvila under östkyrkornas påskfirande

Kievs storbiskop uppmanat till en fullständig vapenvila i Ukraina under det ortodoxa och grekisk-katolska påskfirandet, som i år äger rum en vecka efter västkyrkans påskfirande. Även OSSE:s övervakningskommission i Ukraina har vädjat till de krigförande parterna om att låta vapnen tystna under påskdagarna, enligt den grekiska-katolska kyrkans överhuvud i Ukraina.

Vapenvilan under påsken skulle vara ett konkret steg mot en möjlig bestående fred och skulle därigenom bidra till ett ”slut på blodspillan i vårt land som lidit så länge”, förklarade Kievs storbiskop enligt en rapport från den ukrainska nyhetsbyrån RISU under tisdagen. Han är övertygad om att andra kyrkliga och religiösa ledare kommer att stödja uppmaningen.

Kathpress 2015-04-07