Kardinal Schönborn: ”Påsken visar på de glömda kvinnorna”

I sin predikan på påskdagen i Stefansdômen i Wien framhöll kardinal Christoph Schönborn kvinnornas centrala roll i påskhändelserna. Fastän det var kvinnorna som först upptäckte den tomma graven och först mötte honom, ”har de varit helt bortglömda. Påskfirandet är en inbjudan till oss att tacka för dessa kvinnors vittnesbörd och deras trohet och kärlek till Jesus.”

Evangelierna och apostlarna har ”nästan glömt kvinnorna”. I de senare berättelserna om uppståndelsen i Bibeln heter det rätt och slätt att ”Herren har uppstått och visat sig för Petrus”, varvid kvinnorna inte alls nämns. ”Det är smärtsamt att konstatera att vi män många gånger är orättvisa.” Bibeln är full av stora kvinnogestalter”, som följde med Jesus från Galiléen. Trots att dessa kvinnor i alla evangelierna spelade en roll ”har de inte ens helgonförklarats”.

Påsken är, til syvende og sidst, ett personligt möte med Jesus Kristus för var och en. Liksom Jesus mötte Maria från Magdala helt personligt och tilltalade henne med hennes namn, så möter han varje enskild. ”Jesus har inte uppenbarat sig med pompa och ståt”, enligt kardinal Schönorn, ”utan för var av oss personligen och tilltalar oss med våra namn, precis som han gjorde med Maria från Magdala”.

Kathweb 2015-04-05