Folkmordet på armenierna – Turkiet protesterar mot påvens ord

I dag, söndag den 12 april 2015, firade påven Franciskus i Peterskyrkan i Rom en mässa tillsammans med troende från och representanter för kyrkorna i Armenien, samt Armeniens president. Mässan firades till minne av folkmordet på armenierna för 100 år sedan. Påven nämnde då under sitt hälsningsanförande nittonhundratalets ”första folkmord”.

Turkiet reagerade redan i dag, söndag, skarpt mot påven Franciskus uttalande om folkmordet på armenierna. Kyrkans överhuvud eldar på hatet genom sina ord, förklarade Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu på twitter. Påvens uttalande ”är långt ifrån historia och rätt” och är inte acceptabelt. Religiösa ämbeten skulle över huvud taget inte vara rätta ”platsen att elda på fiendskap och hat genom obevisade anklagelser”, lade han till.

Påven Franciskus hade under minnesmässan i Peterskyrkan med armeniska troende förklarat att armenierna blev ”offer för nittonhundratalets första folkmord”. Som följd uppkallades redan under söndagen den apostoliska nuntien i Ankara, ärkebiskop Antonio Lucibello, till utrikesdepartementet. Den turkiska statssekreteraren Levent Murat Burhan skulle då enligt rapporter i medierna ha sagt till Vatikanens diplomat att påvens uttalande hade gjort Turkiet djupt besviket; uttalandet skulle röra sig långt från den historiska sanningen och var ensidigt. Påven talade på detta sätt, menade Turkiets representant, bara om armeniernas lidande, men inte om muslimernas öden eller dem som tillhörde andra religioner.

Påvens uttalande motsade dessutom dennes egna budskap om fred, ömsesidig förståelse och dialog, som han hade överlämnat i samband med sitt besök i Turkiet i november 2014. Det menade Burhan, enligt rapporterna. Dessa nya händelser har nu lett till förlust av förtroende i relationerna och skulle ”säkert” få ytterligare följder.

Påven Franciskus hade använt sig av ett citat när han betecknade armenierna som offer för ”nittonhundratalets första folkmord”. Han syftade då på sin företrädare Johannes Paulus II (1978–2005) som hade använt denna formulering den 27 september 2001 i en gemensam deklaration tillsammans med armeniernas översta patriark och Katholikos Karekin II.

Nyss hade den turkiska regeringen ännu haft förhoppningen att kunna undvika en konflikt med Vatikanen i folkmordsfrågan. Enligt pressrapporter hade den turkiska ambassaden vid Heliga stolen [Vatikanen] förhindrat att påven skulle fira en gudstjänst i Armenien till minnet av massakerns hundraårsdag. Nu firade påven denna söndag en sådan gudstjänst i Peterskyrkan tillsammans med ledarna för Armeniens stat och kyrka. Turkiet och Heliga stolen upprätthåller sedan 1960 diplomatiska förbindelser.

Minnesdagen för början av massakerna på armenierna den 24 april 1915 i det dåvarande Osmanska riket närmar sig. Turkiet avvisar och straffbelägger all talan om folkmord och anklagar Armenien för att vilja utnyttja hundraårsdagen för en internationell kampanj syftande på att händelserna erkändes som folkmord. Under massakerna i det på sin tid med Tyskland förbundna Osmanska riket mördades i östra Anatolien 1915 och 1916 upp till 1,5 miljoner armenier.

Vatikanradion, tyska redaktionen, 2015-04-12

Läs också rapporter i Dagens Nyheter [här] och Svenska Dagbladet [här]

Artiklar i DN och SvD:

http://www.dn.se/ledare/signerat/amanda-bjorkman-ett-sekel-av-turkisk-fornekelse-senare/

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/paven-namner-armenisk-folkmord_4478497.svd