Påven: fattigdomsbekämpning i Nord- och Sydamerika

Påven Franciskus har uppmanat Amerikas stats- och regeringschefer att ta upp kampen mot de djupa sociala klyftor, som finns på kontinenten. ”Det räcker inte att hoppas att de fattiga ska kunna leva på de smulor, som faller från de rikas bord”, står det i det budskap påven sände till deltagarna i det sjunde toppmötet för Amerikas stater i Panama. Det är i stället nödvändigt att vidta konkreta åtgärder till stöd för de särskilt utsatta, sade påven ytterligare, och detta måste prioriteras av de styrande.

Vid det toppmöte, som organiserats av den amerikanska samarbetsorganisationen OAS, deltog för första gången även Kuba, som hittills på begäran av USA varit utesluten från dessa sammankomster. I lördags kom det till ett historiskt handslag mellan president Obama och Kubas president Raúl Castro. I anslutning till det mötet läste kardinalsekreterare Pietro Parolin upp påvens budskap. Med en uppenbar anspelning på närmandet mellan USA och Kuba pläderade Franciskus för en ”nära och förstärkt dialog” och uppmanade till ”sanna samtal och ömsesidigt samarbete”.

Samtidigt kritiserade påven i sin skrivelse det bristande samarbetet mellan de amerikanska staterna vad gäller flyktingpolitik. Detta har lett till att många flyktingar hamnar i en permanent illegal tillvaro och därigenom blir till lätta byten för människohandlare och andra profitörer. Påven fördömer dessutom diskrimineringen av ursprungsbefolkningen. Det finns en stundom ”skandalös skillnad” mellan övriga medborgare och denna befolkningsgrupp, som lever ute på landsbygden eller i städernas utkanter.

I budskapet står ytterligare, att ingen skall behöva sakna tillgång till sådana livsnödvändigheter som mark, arbete, tak över huvudet, hälsovård och personlig säkerhet. Visserligen har det under de senaste åren skett ett ekonomiskt uppsving i många länder, säger påven, men stora delar av befolkningen har likväl inte fått ta del av resultaten från den utvecklingen.

Kathpress 2015-04-11