Amerikanske protestsångaren David Rovics spelar till Joe Hills minne

david_rovics_Tatjana_11

KULTUR: Den amerikanske protestsångaren och låtskrivaren David Rovics kommer att uppträda på Fjärde Långgatan 8B i Göteborg den 22:e april. Senast jag såg honom var på påskseminariet i Helsinge, arrangerat av organisationen Socialistiske arbejderpolitik i Danmark. Det var en rejäl upplevelse. David Rovics kom innan spelningen och åt mat med oss på seminariet, och satt med oss i publiken när förbandet Elona Planman spelade.
När David väl gick upp och spelade var det okonstlat och personligt. Han hoppade mellan folksånger och egna låtar samt band ihop historien med nuet. Han har jämförts med Phil Ochs och likt sagda person vill han att musiken ska spridas och spelas över hela världen där systemkritiska rörelser verkar. Denna spelning är en del av en turné för att hedra och minnas den svensk-amerikanske fackföreningsaktivisten Joe Hill, som mördades för 100 år sedan.
Att se David Rovics är en social upplevelse som inspirerar både politiskt och musikaliskt. Jag har själv börjat plånka på några av hans låter efteråt. Musiken har alltid varit ett starkt vapen mot förtryck och David håller det vapnet vässat. Hoppas vi syns på konserten.

Gustav Bertilsson

Fler spelningar:

■ David Rovics kommer även att spela i Stockholm den 18 april på kulturhuset Cyklopen i Högdalen, samt den 21 april på Kafe 44, Tjärhovsgatan 46.