Hindrar västliga särintressen kristna i Mellanöstern?

Kardinal Angelo Bagnasco, ärkebiskop i Genua och ordförande i den italienska biskopskonferensen, har i en intervju i en italiensk tv-kanal framfört en del intressanta synpunkter på de kristnas svåra belägenhet i Mellanöstern. Han har rykte om sig att vara en orädd och öppenhjärtig talesperson när det gäller kyrkliga lärofrågor och är inte rädd för att anses som politiskt inkorrekt:

”Vi måste resa oss och göra en mobilisering, inte bara internationellt, utan globalt. Den skulle bestå i stöd till alla moderata muslimer som vill motverka det barbari som är helt oacceptabelt i en civilisation. Att hålla tyst om förföljelsen av religiösa minoriteter är fullständigt fel, därför att det underminerar hela idén om mänskliga rättigheter, som Väst så ofta högljutt framför. Den skuldmedvetna tystnaden beror på rädsla och västliga särintressen.”

Rapporten i tv indikerar att kardinalen anser att det bakom Västs tystnad ligger ekonomiska särintressen hos det han kallar gli affari – ”storfinansen”. Uttalandet skulle kunna avfärdas som bara ytterligare ett uttalande från en italiensk prelat, som påminner om de konspirationsteorier som är så populära i italienska medier. Han skulle ägna sig åt vad man kallar ”det som sker bakom kulisserna”.

Det är emellertid ett faktum att ingen gör särskilt mycket för de kristna i Mellanöstern: hur skall man förklara det? Den första punkten är rädsla, en rädsla för att betraktas som ”rasistisk” eller politiskt inkorrekt och för att förvärra situationen. Den andra punkten är ekonomisk: man antar att vi inte har råd att stöta oss med Saudiarabien, vars oljetillgångar vi är beroende av.

Kardinalen kan ha rätt i båda fallen. Hans lösning på problemet är samma som premiärminister David Camerons: vi måste mobilisera moderata muslimer mot de radikala fanatikerna i ISIS och liknande grupperingar. Som strategi har detta visserligen inte varit så värst framgångsrikt, men vi skall kanske inte bortse från interventioner från ledare som general Al-Sisi i Egypten.

På en punkt har kardinalen absolut rätt: det är rena hyckleriet när Väst med brösttoner basunerar om mänskliga rättigheter på hemmaplan, men inte står upp för mänskliga rättigheter för de kristna i Mellanöstern. Kardinal Bagnasco verkar vara en som inte skräder orden. Vi skulle behöva flera som han.

Fader Alexander Lucie-Smith, Catholic Herald, 2015-04-15