Påven tackar drottning Silvia för Sveriges flyktingmottagning

Vid en audiens på morgonen den 27 april tackade påven Franciskus den svenska drottningen ”för det välkomnande landet gett flyktingar och fördrivna”. Audiensen ägde rum innan drottningen skulle delta i ett seminarium med temat ”Trafficking with a Special Focus on Children”, anordnat av Pontifical Academy of Social Sciences.

”De samtalade på spanska, ett språk drottningen behärskar flytande”, enligt Vatikanens talesperson, fader Federico Lombardi. ”Drottningen talade med påven om olika insatser hon främjat i Sverige, särskilt för barn. Påven tog tillfället i akt att uttrycka tacksamhet för det välkomnande Sverige gett flyktingar och fördrivna.” Sverige har en befolkning på 9,5 miljoner och i år kommer man att ta emot 80 000 flyktingar. Inget annat EU-land har välkomnat så många flyktingar.

”Det är en fråga som ligger oss nära om hjärtat. Vi försöker ta emot dem på ett humant sätt och ge dem ett nytt hem. Vi försöker ge barn undervisning på deras eget språk för att göra det lättare för dem att en gång återvända till sina ursprungsländer. Vi är generösa och försöker hjälpa, men antalet flyktingar har ökat för mycket.”

Fader Lombardi berättade att ”drottningen gett påven en uppsättning svenska bönböcker, som används av den kungliga familjen och är avsedda för barn. De tillkom för hennes egna barns kristna undervisning, något som låg henne nära om hjärtat och påven uttryckte sin uppskattning för dem. Eftersom prinsessan Madeleine och hennes make också var närvarande med sin ettåriga dotter, Leonore, var påven särskilt tillmötesgående vid mötet med den unga familjen.”

På eftermiddagen deltog drottningen i ett seminarium i Casina Pio IV, organiserad av svenska ambassaden vid den Heliga Stolen och Pontifical Academy of Social Sciences. Seminariet handlade om hur man bekämpar trafficking, med fokus på barnen. 1999 grundade en hjälporganisation, World Childhood Foundation. Den främjar initiativ för att hjälpa barn, med 100 projekt i 16 länder för att säkerställa att ”barnens rättigheter inte bara stannar på pappret. I den svenska delegationen ingick vidare ministern för barn, äldre och jämställdhet, Åsa Regnér.

Den brittiska ordföranden för Pontifical Academy of Social Sciences, Margaret Archer tackade drottning Silvia för att hon visat på de mentala och fysiska ärr en människa bär på, som varit offer för trafficking som barn – kan ses på Casina Pio IV Twitter account@nonservos (#EndSlavery), samt att den skandinaviska modellen är mycket effektiv när det gäller att få ned antalet kvinnor som tvingas till prostitution. Diskussionen i slutet av seminariet leddes av den svenske ambassadören Lars-Hjalmar Wide, med Margaret Archer, Åsa Regnér, Anna Skarhed, Martin Ingvar och Syster Eugenia Bonetti som bisittare.
Drottning Silvia besökte därefter Vatikanbiblioteket för att inviga den utlämningsdisk som bekostats av medel från King Gustaf VI Adolf Foundation. Arkitekten Paolo Portoghesi, som ansvarat för ombyggnaden av Sixtinska hallen till läsesal var närvarande. Prefekten monsignroe Cesare Paini tackade honom för hans insats.

Jacopo Scaramuzzi, Vatican Insider, 2015-04-27